Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Инструменти за Ремонт > Кога и при какви условия се подменят водомерите?

Кога и при какви условия се подменят водомерите?

дистанционно отчитане

Масово водопроводните дружества пристъпват към подмяната на старите водомери с нови, които са дигитални и с опция за дистанционно отчитане. Тази практика се налага не само от гледна точка на намаляване на разходите на доставчиците на вода по отношение на събирането и обработването на данните, но и предвид това, че дори абонатите, които ограничават достъпа до измервателните устройства могат да бъдат тарифирани за направения разход на вода. В столицата масово се издават предписания от софийска вода смяна на водомери. Целта е да се осигури бързо и ефективно преминаване към подобрен режим на работа, който е благоприятен за двете страни на договора за използване на водния ресурс. Какво е важно да знаят абонатите за прилагане на този тип услуга ще споделим в днешната тема.

Кой има право да сменя водомерите според нормативната уредба на Софийска вода?

водомер

Дружеството има ясни предписания по отношение на това да бъдат приложени тези основни услуги, които позволяват усъвършенстването на водопроводните инсталации в частта, която засяга отчитането на разходните количества. За да се извърши демонтаж на стар и да се инсталира нов водомер то за целта е необходимо да се възползвате от услугите на лицензирани водопроводчици.

Изключителен потенциал по отношение на услугата се предоставя на клиентите. От тяхна страна не се изисква никаква ангажираност по отношение на уведомяване или носене на документи, с които да бъде гарантиран узаконяването на новото измервателно устройство. Факт е, че когато пред вас стои задачата за навременна подмяна на водомера то ще трябва да приложите именно изискванията на дружеството, които се отнасят до:

 • Използване на лицензирани и оторизирани водопроводни фирми, които да извършат съответната услуга;
 • Спазване на установения срок, в който трябва да бъде извършена смяната;
 • Избор на уред, който е с дистанционно отчитане и е утвърден от дружеството доставчик;
 • Изготвяне на пълна документация, която лицензирания водопроводчик ще представи от ваше име на Софийска вода.

Когато са спазени всички тези обстоятелства то можете да бъдете спокойни и сигурни, че разполагате с екип, който да извърши ремонта и това да не се отрази на удобството за използване на вода. Времето, за което се провежда операцията е в рамките на половин час, което е показателно за опита и способностите на специалистите.

Колко ще ви струва смяната?

Принципите за ценообразуване са по съответната тарифа на ВиК фирмите. Важно е да споделим, че по отношение на офертите за този тип услуга се оказва, че те са повече от символични. Стойността се определя съобразно съответния режим на извършване на работата. Обикновено по-скъпо се оказва, че ще ви струват онези занимания, в които са включени допълнителни ремонтни работи или цената за съответния нов водомер.

Обикновено между 30 и 35 лева струва на абонатите на Софийска вода поставянето на нов водомер. Цената е символична и е необходимо да се има предвид, че тя включва:

 • Оглед;
 • Демонтаж на стария водомер;
 • Почистване на тръбите в системата, към които ще се постави новото измервателно съоръжение;
 • Изготвяне на протоколи, в които се описват номерата на пломбата и водомера, които са демонтирани;
 • Монтаж на нов с дистанционно отчитане измервателен апарат;
 • Укрепване, ако такова е необходимо;
 • Пломбиране и узаконяване с цел потребителите да могат спокойно да използват ВиК системата в имота си.

Целия този процес изисква от абонатите просто да осигурят достъп на лицензираните водопроводчици до мястото, където е инсталиран водомера. Бързо, качествено и изгодно ще бъде приложена услугата с цел да се осигурят коректни условия за измерване на разхода на вода.

Ако имате въпроси за цени, специфика на услугата както и други, касаещи инсталацията въпроси не се колебайте да се възползвате от безплатните консултации на екипа VIK HELP.

Top