Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Как да изберем дамаска за дивана

Как да изберем дамаска за дивана

Ъглови дивани за хол

Щом ни предстои да поръчаме нов диван за всекидневната или канапе за кухнята със сигурност трябва да помислим, с какъв вид тапицерия да бъде. Необходимо е да се запознаем по-подробно с различните дамаски, защото те са една от предпоставките да използваме по-дълго меката мебел. Материята, на която ще заложим, трябва да гарантира лесно почистване и безпроблемна поддръжка. Има и редица други фактори, които ще наклонят решението ни в една или друга посока. 

От значение е дали избираме тапицерия за диван, който ще бъде разположен в хола или за практичен кухненски ъгъл. Зоните, в които разполагаме обзавеждането и тяхната функционалност също са от значение. Едни от най-предпочитаните варианти са функционалните ъглови дивани за хол, които могат да бъдат с най-различна като десен дамаска.

Кои са основните правила за избор на дамаска

Със сигурност държим холният диван да бъде стилен и красив и да се вписва перфектно в интериора. Ето защо, тапицерията, която го обгръща, задължително трябва да кореспондира с останалите артикули в помещението и да се вписва естетично. Ще се радваме дълго на избора си, ако открием най-подходящата материя. Препоръчително е да помислим за следните неща:

  • от какво се изработват различните дамаски – разграничаваме естествени, изкуствени и синтетични тъкани. Естествените са противоалергични, дишащи и в състава им има висок процент памук, лен или вълна. Животът им обаче е по-кратък и са трудни за почистване. Изкуственият плат е изработен от вискозни влакна. Дишащи материи, които са лесни за поддръжка, но с времето също се износват. Синтетичната тапицерия може да е габардин, полиестер, акрил и други. Тъканите са изключително издръжливи и лесни за почистване;
  • колко често използваме дивана – интензитетът, с който използваме мебелите, играе ключова роля при избора. Ако всеки ден по няколко часа сме в дневната със сигурност ще ни трябва високоустойчива дамаска. Тя трябва да е нежна на допир, защото ще бъдем често в контакт;
  • имаме ли домашни любимци – в този случай прането на тапицерията ще е по-често. Трябва да сме подготвени, че домашният ни любимец ще наточи ноктите си именно на меката мебел. При това положение луксозният текстил не е удачен вариант.

От МебелМаг съветват да обърнем специално внимание на качеството на изработка на дамаската, тъй като се очаква да използваме дивана дълго време. 

Каква тапицерия да предпочетем в зависимост от характеристиките ѝ

В момента може да открием най-различни видове дамаски, които имат своите плюсове и минуси. Ако знае малко повече за тях, лесно ще изберем подходящата:

  • флок – съставена от 1/3 памук и 2/3 полиестер. Изключително популярна напоследък, тъй като се почиства лесно с мокра кърпа. Може да я използваме и за претапициране на ъгловото диванче в кухнята. Това е начин да освежим меката мебел и да ѝ вдъхнем нов живот;
  • еко кожа – тя е по-евтина от естествената и може да избираме между много и различни цветове. Лесно ще се грижим за нея, като я забърсваме периодично с микрофибърна кърпа;
  • естествена кожа – коженият модел създава усещане за лукс и стил. Материалът е хипоалергенен, не би се напукал лесно и ще се запази за дълъг период;
  • шенил – наподобява много кадифето. Може да бъде оцветен в различни цветове и дори да се добавят цветни фигури.

Разнообразието при дамаските е наистина голямо, но е препоръчително да се ръководим от функционалността и естетиката.

Защо цветът е толкова важен

Цветовете са тези, които привличат погледа и правят обстановката характерна. Особено ако диванът заема централно място. Той трябва да бъде в подходящ нюанс. Много хора се доверяват на стандартните неутрални тонове като бежово, сиво, тъмно синьо или черно. С тях няма как да сгрешим, защото се вписват лесно във всеки интериор. 

Ако решим да сме по-дръзки, тапицерията може да бъде червена, жълта, зелена или шарена. Това е начин да направим меката мебел фокусна точка в дневната. Ще открием подходящ цвят, ако се доверим на личните си предпочитания и вкус.

Top