Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Добър вариант ли е отопляването с котел на твърдо гориво

Добър вариант ли е отопляването с котел на твърдо гориво

котел на твърдо гориво

Съоръженията, които се използват за осигуряване н топлинна енергия са доста разнообразни. Освен, че някои са предназначени за захранване на мащабни инсталации за парно отопление то съществен друг фактор, който се отнася до тяхната ефективност е и това, че гарантират достатъчно количество гореща вода за битови нужди. Днес е представим характеристиките на едни от най-популярните уреди, които се използват у нас с цел отопляване и подсигураване на топла вода. Избора на котел на твърдо гориво е решение, което е свързано с много обстоятелства, които са пряко свързани със спецификацията на имота, а това наистина е показателно за постигането на висока ефективност.

Какво представляват този вид уреди на твърдо гориво

За повечето от хората, които живеят в типичните градски условия и апартаменти този тип съоръжения не са приоритет. Действително за да се използва такъв вид съоръжение е необходимо да сте наясно с всички онези поддържащи и съпътстващи процеса на отопляване ангажименти. За да работи на максимални обороти котела е необходима да имате предвид следното:

котел
 • Уреда изисква да бъде позициониран и инсталиран на подходящо място

Не във всяко помещение може да се използва котел, тъй като освен димоотводна инсталация е необходимо в помещението да има и много добра циркулация на въздуха;

 • Да осигурите пространство за съхранение на твърдото гориво

А дървата и въглищата заемат доста място, което предполага да имате склад, навес или пък друг тип сухо помещение, в което да можете да съхранявате горивния ресурс;

 • Време

Да, нужно ви е време, тъй като котлите изискват и съответната поддържка, която включва зареждане с гориво, периодичен контрол на процеса на изгаряне, почистване и т.нат.

Правилно е да подчертаем обаче, че използването на котли на твърдо гориво се счита за едно от рентабилните решения, тъй като е много по-икономично да топлите целия имот с правилно изградена система отколкото да прилагате много електрически уреди, които да бъдат прекалено разходоемки.

Удобствата

За някои от тях загатнахме в изложените данни, които се отнасят до тези съоръжения. Предвид това, че са гарантират много по-висок коефициент на полезно действие е логично все повече домакинства, чиито имоти позволяват прилагането на такива съоръжения да ги избират. Това, което ще споделим като удобства, които ще постигнете с инсталирането на котел на твърдо гориво би било предпоставка да обмислите своите по – нататъшни действия спрямо избирането на средство за отопляване през зимата.

Ето какво отчитат клиенти, които вече се радват на комфорта от това да разчитат на топлината от котел:

 • Намаляване на разходите за отопление;
 • Лесно конфигуриране на система с налични радиатори за парно отопление;
 • Възможност за включване към нова система за подово отопляване;
 • Лесно манипулиране на уреда предвид подобрените режими на работа и автоматизация;
 • Рентабилно разходване на горивото;
 • Персонализиране на инсталацията спрямо спецификацията на имота;
 • Разумна първоначална инвестиция;
 • Висока ефективност;
 • Дългогодишно използване на котела предвид неговата здравина, износоусточивост и висок стандарт на производство;
 • Екологичен спрямо обикновените печки, тъй като приоритет за производителите на такива съоръжения е спазването на стандартите за Екодизайн.

Ето, че въобще не са малко удобствата и предимствата, които са характерни за колекцията от предложения за отопляване на дома такъв уред на твърдо гориво. Факт е, че не са съпоставими при всякакви условия, но ако имота позволява изграждане на такава система то специалистите съветват да не подценявате възможността да инвестирате именно в котел на твърдо гориво.

Ако не ви притесняват първоначалните ангажименти и ежедневното зареждане то действително не би следвало използването на такъв уред да се превърне в досадно зимно изпитание. Все пак основната цел и да бъде топъл и уютен целия ви дом, а освен това да разполагате и с неограничено количество топла вода за ежедневните си домакински занимания.

Top