Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Защо е необходимо димоотводната система да бъде професионално изпълнена

Защо е необходимо димоотводната система да бъде професионално изпълнена

коляно

Използването на отоплителни уреди от типа на печки, камини и котли изисква задължително да се предвиди качествена система за извеждане на дима и газовете. Не просто е важно, а задължителния характер на такъв тип системи е приоритетно да се направи с помощта на професионален екип с цел да се не допуснат грешки. И въпреки, че навярно и вие ще наемете експерти, които да извършат правилните изчисления и да направят системата максимално ефективна при работа е важно да отбележим, че е препоръчително да имате някаква яснота по отношение на вида на елементите, които имат пряко участие в процеса. За целта са нужни димоотводи и кюнци, които са съществени основни компоненти на инсталацията, която се използва за отвеждането на дима и миризмата в атмосферата.

Видове

Всяка една система се индивидуализира. Това се налага поради обясними причини. В зависимост от това какъв е вида на помещението, в което ще бъде инсталиран уреда е необходимо да се осигури съответния път, по който ще се придвижва генерирания газ и миризма от изгарян на горивото. Освен това преди да стигнем до видовото представяне на кюнците ще ви споделим, че необходимостта от професионално компетентно мнение е свързано със следните особености:

кюнци
 • Вид на уреда, който се използва;
 • Какво е горивото – пелети, нафта, газ, дърва, въглища и т.нат.;
 • Дължина на димоотвода до достигане на входа на комина;
 • Разполагаем бюджет;
 • Вид на имота и други.

Обективно това, което е очевидно е, че имате нужда от професионално изготвен димоотвод с правилните детайли, с които ще се гарантира оптимална ефективност при работа на уреда. А ето и какви са основните видове кюнци, които взимат пряко участие във всеки новоизграден път за отвеждане на димните газове и миризми в атмосферата:

 • Прави

Кюнците от този тип са с два типа основни размери – 50 и 100 см. предлагат се и телескопични, които могат да бъдат регулирани в диапазона 30-50 сантиметра. Статистически този вариант за размери се оказват дни от най-приспособимите при изграждане на коректен димоотвод, който да ви служи оптимално безопасно, сигурно и ефективно;

 • Ъглови

Те също имат ключово значение за създаването на пътя на димните газове. Ролята им е да позволят на основните кюнци да променят траекторията си. Има два типа ъглови в зависимост от ъгъла им – 45 и 90 градусови.;

 • Ревизионни

Не са за подценяване при изграждане на димоотвод, който е с по-голяма дължина. Ефективността им е много приоритетна, тъй като позволяват лесното почистване на основните кюнци както и това, че свеждат до минимум появата на конденз;

 • Гъвкави

Те са вариант, който е приложим при уреди, които използват биомаса като гориво. Лесни са за използване и могат да се приложат дори при системи за аспирация.

Важно е да знаете

Да се инвестира в такава инсталация не е толкова скъпо. Важно е обаче така да подберете елементите, че да се създаде здрава и надеждна система, която напълно да удовлетвори работата на отоплителния уред. има някои особености, с които е препоръчително да сте наясно като например:

 • Да не се използват повече от три ъглови кюнци, тъй като това може да затрудни отвеждането на димните газове в атмосферата;
 • Да не се подценяват ревизионните, които имат пряко отношение върху оптимизирането на горивния процес;
 • Да се инвестира в кюнци, чиито материал за изработка е съпоставим с типа на използваното гориво;
 • Редовно след приключване на отоплителния сезон да се почиства изцяло димоотводната система с цел отстраняване на налепите и саждите във вътрешността на кюнците.

Разбира се, че професионално изпълнен проект би ви служил дълги години, но не пропускайте да се съобразите както с качеството така и с размера на инвестицията, която предстои да направите.

Top