Вие сте тук
Начало > Баня > Кои са основните правила при избиране на мивка за баня

Кои са основните правила при избиране на мивка за баня

мивка за баня

Ежедневно се налага да правим избори, които са свързани с редица важни обстоятелства, допринасящи за ежедневния ни комфорт. Още при ставане сутрин се отправяме към банята и се заемаме с освежаващия тоалет. За отлично организирана и оборудвана баня безспорно залагаме на различни елементи, които са със съществена необходимост за зоната. Днес ще се фокусираме върху мивките, тъй като те са основен компонент от санитарните принадлежности нужни за всяка баня. Избирането им се оказва трудно изпитание, тъй като пазара е достатъчно разнообразен спрямо колекция от възможности, от които клиента може да се възползва. Мивки за баня от метал, фаянс, керамика, стъкло, гранит, камък и други са само първия критерий, който да вземете предвид при вашето решение.

Нужда от удобна мивка

Независимо от това какви средства сте готови да инвестирате в нова мивка то това, което навярно поставяте на преден план е удобството, което тя ще ви представи. Всяко домакинство си има своите навици и предпочитания, които се отнасят до стил, визия на помещението, концепция. Необходимостта от удобна мивка е ясно изразена при семейства с деца, където натоварването ѝ е изключително интензивно.

Проучване показва, че удобна е тази мивка, която:

 • Разполага с отлични размери, позволяващи лесното измиване на ръце, лице без пръски по пода;
 • Изработена е от материал, който лесно се почиства и поддържа;
 • Има ефектен и лесно приспособим дизайн в интериора на банята;
 • Евтина е.

Удобството е комплексен критерий, който ще ви позволи при използване на банята да си осигурите не само комфорт, но и безпроблемно експлоатиране на зоната за хигиена, независимо дали извършвате сутрешния си тоалет или ползвате санитарната зона за къпане и душ.

От значение ли са размера и формата

мивка

Разбира се, че и по отношение на тези изисквания е необходимо да проявите висока отговорност. Що се отнася до дефиниране на точните размери и форма на умивалника в банята трябва да се фокусирате върху спецификацията на пространството. Различните типове бани се отличават по своята геометрия, площ, местоположение на изводите за вода и канализация. Реално с всичко това се налага да се съобразите и да се възползвате от онзи тип мивка, която напълно да отговори на вашите очаквания и потребности.

Изключително важно е да се отчете, че по отношение на формата мивките биват:

 • Кръгли тип купа;
 • Елипсовидни;
 • Квадратни;
 • Правоъгълни;
 • Ъглови.

За да паснат на габаритите на вашата баня е необходимо да инвестирате в подходящия размер, който да допринесе за удобството и комфорта при използване на санитарното съоръжение.

Толкова много варианти по отношение на тези два основни критерия се предлагат, че наистина бихте се объркали и затруднили при взимане на крайно решение. Но както вече споменахме ръководен акцент в случая е именно търсенето на удобен модел, който да се внедри и да пасне перфектно в санитарния интериор.

Материала – не го подценявайте

Една мивка е важно да бъде здрава и безопасна за използване. Предвид това друго, на което следва да обърнете не по-малко внимание е именно материала, от който са изработени умивалниците. Ще ви направи впечатление, че различните материали определят и стойността на изделието, което от своя страна е свързано и с бюджета, който ще инвестирате в мивка.

Сред водещите по популярност се нареждат:

 • Керамични. Те са класически вариант, отличаващ се с елегантност и здравина;
 • Гранит. Безспорно са сред красивите и стилни модели, предоставящи се в богата палитра от цветове. Малко по-скъпи са, но предвид качеството си заслужават внимание;
 • Фаянс. Най-евтиния вариант, който масово се използва от клиентите. Лесни за поддръжка и устойчиви на термично и химично въздействие;
 • Стъкло. Ефектни и особено модерни решения, но изискващи повече усилия при поддръжка.

Запознайте се с качествата на материалите преди да изберете новата си придобивка. От това зависи нейното дълголетие както и периода, за който ще можете да я използвате.

Top