Вие сте тук
Начало > Кухня > Как да направите кухнята по-функционална

Как да направите кухнята по-функционална

смесител за кухня

Комбинацията от оборудване и обзавеждане играят много важна роля за това кухнята да се превърне в креативно местенце за творчески кулинарни преживявания. Неизбежно е наред с множеството идеи и създаване на вкусни блюда да не се затрупате с мръдни чинии, прибори и остатъци от храна. Почистването, измиването на хранителни продукти, съдове и пособия е част от целия този процес, така че безспорно не е без значение как и по какъв начин ще оформите зоната за измиване, която се състои от мивка и смесител. Акцента на четивото днес ще насочим към смесителите, тъй като обикновено те а подценяват и в следствия на това се стига да подмяна и търсене на подходящ, много по-удобен и функционален. Така, че ако и вие сте във фаза на ремонт и е настъпил момента да си изберете оборудване за мивката днес ще предложим няколко важни насоки за подбор на смесител за кухня.

Модерен дизайн и безупречна визия

Не е редно да се приема като работна зона кухненския кът. За да сте достатъчно мотивирани да разкриете таланта си като кулинари наистина е от съществено значение да се вземат предвид някои интериорни подходи, които са свързани със стилистиката и концепцията на пространството. Именно поради това на първо място, когато се купува смесител за кухня следва да се акцентира върху:

 • Общия дизайн на кухнята;
 • Формата и размера на мивката;
 • Съобразяване с цветовете, които са комбинирани в кухнята. Да не пропуснем факта, че на пазара се предлагат изключително красиви и цветни смесители, които могат да се превърнат във фокусната точка, подобряваща визията и естетиката.

Красотата в кухнята е провокираща и наистина може да се окаже причина да разкриете скритите си кулинарни таланти, така че никак не  е за подценяване ролята на смесителя, неговия дизайн и естетичен вид.

Избор на материал

Смесители за кухня в съвременните си вариант се предлагат в разнообразни варианти от гледна точка на вложени материали за изработка. Едни от най-предпочитаните от клиентите са:

 • Керамика;
 • Хром;
 • Месинг;
 • Неръждаема стомана и т.нат.

Всеки клиент си има предпочитания относно визуалния ефект, който ще предизвикат смесителите затова залагат на материал, който с лекота ще успее да внесе красота и кративност в зоната. На кой от изброените материали ще се спрете е въпрос на лична преценка. Добре е да вземете предвид това, че някои видове материал са лесни за поддръжка, но при други ще се наложи да бъдете внимателни и да подбирате битовите препарати, които ще ползвате с цел да не потъмните или да съсипете смесителя. Така, че не е без значение детайлното познанство с материалите, от които са изработени съвременните смесители за кухня.

Брой ръкохватки

Удобството и лекотата при ползване на смесителя е причина масово днес да се избират едноръкохваткови модели. Изключително съществен момент, който дава свобода за действие на домакинята и дори с мръсни ръце настройването на силата на струята на водата както и желаната температура се извършва с лекота. Почитателите на стандартните смесители, които са с две въртящи се кранчета също не са малко. Тук обаче можете да си навлечете известни неудобства от гледна точка на това, че тези смесители изискват повече място, а не бива да се подценява и факта, че за да ги манипулирате имате нужда от чиста ръка, с която да пуснете водата и да я настроите като температура и сила.

Функционалност

Акцента на производителите на смесители за кухня е насочен главно към повече удобство, лекота при ползване и максимална естетичност. Стана ясно, че вариантите с една ръкохватка са особено приемливи решения за съвременната кухня, тъй като тук можете да ползвате китка, свободен пръст и дори лакът за да пуснете водата и да измиете ръцете си. може да определим броя на ръкохватките като една от главните функционалности на смесителите в кухнята, но разбира се това не е достатъчно за да наречем този аксесоар перфектен и допринасящ за комфорта и бързината при домакинските дейности.

Сред останалите препоръчителни функции, към които да насочите поглед при покупката на смесител за кухнята са:

смесител
 • Механизъм за лесен контрол на топлата  и студената вода. Някой от модерните решения имат индикатори, които светват при достигане на зададената желана температура, като това е начин да намалите риска от изгаряне на ръцете с прекомерно гореща вода;
 • Филтър за водата. Замърсителите, които се носят с водата не са малко. Когато обаче има филтър на чучура то можете да намалите риска от попадане на твърди частици, които могат да предизвикат сериозни проблеми. Филтрите лесно се отстраняват и почиства като идеята е да не се допускат дори минимални замърсители, които да попаднат в храна, съдове;
 • Въртящ се на 360 ° чучур. Това удобство дава възможност да настройвате струята там където реално имате нужда от нея. Почистването на храни и продукти може да бъде максимално улеснено ако избутате чучура на смесителя така, че да не ви пречи;
 • Изтеглящ се чучур с душ. Това е една от любимите функции на домакините, тъй като лесно измиват плодове, зеленчуци и всякакви хранителни продукти без водата да пръска извън мивката.

Разбира се това са основни детайли, които са от съществена роля за избор на добър смесител. Не подценявайте качеството, марката и модела като още няколко важни насоки, допринасящи за удобството  и лекотата да ползвате кухненския кът.

Top