Вие сте тук
Начало > Спалня > Обобщена и полезна информация, свързана с избора на матраци

Обобщена и полезна информация, свързана с избора на матраци

матрак

В Интернет пространството има стотици съвети за това как се избира матрак. до колко обаче теса приложими спрямо индивидуалните ви нужди. Има насоки, които можете да вземете предвид, но и такива, които реално не са от значение спрямо личните ви потребности. Днес ще се постараем да обобщим информацията и да акцентираме на наистина важните неща. Определено това е решаващо за онези от вас, които нямат намерение да правят научни анализи и да чакат на пазара да се появи идеалния, неповторимия и уникален продукт, на който да заспят блажено. Силно се надяваме, че в следващите редове ще откриете онези конкретни правила, които да ви помогнат в подбора на матрак, истински удобен, практичен и комфортен.

Основна класификация при матраците

Тук няма как да се объркате, защото реално съществуват два вида матраци:

  • Еднолицеви;
  • Двулцеви.

Кратко, точно и ясно, без каквито  ида е излишни средни положения. Избора измежду вариантите с едно или две лица е съществен и той до голяма степен зависи от самото легло. Много от мебелните производители предлагат на своите клиенти легла, които представляват кревати с вградени подматрачни рамки. Тук самата идея за матрак еднолицев е неприложима, защото реално вие притежавате такава, която е част от самото легло. Не всички легла обаче имат рамки, което налага или да купувате такава, или пък да изберете еднолицев матрак, който разполага с вграден елемент, осигуряващ стабилност. На пръв поглед доста елементарно, но пък изискващо специално внимание решение, защото и при еднолицевите и двулицевите матраци има специфики, с които е желателно да сте наясно преди да пристъпите към инвестиция.

За да сте сигурни, че няма да допуснете грешки ще изложим някои съществени моменти, които са свързани с двата вида матраци:

Както и предполагате от самото име на продукта това са изделия, при които има възможност за ползване на едната страна. Другата страна е неизползваема, тъй като в нея има вградена подматрачна рамка. Това са видове матраци, които се приемат като практични решения, защото са изгодни и освен това не изискват да правите допълнителни инвестиции и да купувате отделно рамка. Видовете рамки, които се вграждат в еднолицевите матраци са различни, което е в основата на това да си осигурите максимална стабилност, удобство и комфорт по време на сън. Тези видове аксесоари за сън са прекрасно допълнение както за стандартни легла така и за модели с подматрачни механизми.

Съвет! За да се насладите на истински спокойни нощи и да извлечете максимума от еднолицевия матрак изберете такъв с вградена ламелна рамка. Така ще си осигурите добро проветрение на материите и освен това тялото ще бъде винаги в стабилна и удобна позиция.

  • Двулицевите матраци.
двучицев матрак

Никак не е случайно, че са по-предпочитани от потребителите. За разлика от моделите с едно лице тук няма рамка, която да ви пречи да ползвате матрака от двете страни. а това пък е от предпоставките, които гарантират много по-дълъг живот на продукта. Не са малко клиентите, които залагат на двулицевите матраци именно поради това, че си осигуряват практично решение за поне 7-8 години напред. Добрия матрак е грижа, спокойствие, отговорност към тялото и неговите индивидуални нужди.

Двулицевите матраци разполагат с две зони – твърда и мека, а при някои производители тя е фиксирана като зимна и лятна. Всъщност това има значение за намаляване на риска от изпотяване през горещите месеци, но ако трябва да бъдем честни малцина са наясно с този факт. Реално матрака се обръща периодично за да се гарантира неговото равномерно износване и дълголетие.

Съвет! Експерти препоръчват независимо от сезона и предпочитаната твърдост на всеки 30 дни да обръщате матрака си с цел да дадете възможност на страната, която до момента сте натоварвали да се възстанови. Така ще имате пълна гаранция, че ще удължите обичайния период на живот на матрака си.

Видове пълнежи

След като изяснихме показателите на двата основни вида матраци е време да се съсредоточим и върху пълнежите им. Независимо от това дали са с едно или две лица производителите предлагат разнообразни пълнежи. Те имат значение за твърдостта на матрака така, че според нуждите и предпочитанията си можете да си изберете практичен матрак, който да осигури максимална грижа на тялото ви. А ето ги и пълнежите с техните приоритети и недостатъци:

  • Покет пружини. Това е съвременна система, при която спомага за равномерното разпределяне на тежестта, ако леглото се ползва от двама партньори. Всяко сменяне на позата по време насън оказва влияние върху пружините и съобразно движението те следват извивките на тялото без това да повлиява на спокойствието на другия партньор. Пружините са поставени в индивидуални джобчета, което не позволява появата на неприятни скърцащи шумове;
  • Бонел пружини. Те за стандартното пружинно решение, което се ползва при по-евтините матраци. Предпочитат се за единични легла с ортопедична насоченост, тъй като осигуряват желаната твърдост;
  • Меки пълнежи. Тук многообразието наистина е огромно. В някои от следващите ни публикации ще обърнем специално внимание на тях, но днес ще ги изброим като опции, от които можете да изберете. Латекс, полиуретанова пяна, мемори пяна и много други. Тези пълнежи създават истински комфорт и усещане за нежна прегръдка. Прилагат се най вече при производството на ергономични матраци.

Матраците са необходимост, която се грижи за спокойните ни нощи и пълноценна почивка. Не ги подценявайте и не правете компромис с тяхната структура, специфика и характеристики.

Top