Вие сте тук
Начало > Кухня > Ключови акценти при избиране на котлони за вграждане

Ключови акценти при избиране на котлони за вграждане

комбиниран котлон

Дали ще са обикновени електрически, индукционен, комбиниран, газов или пък стеклокерамични котлоните са необходимост за всяка кухня. Когато се търси вариант, който да спести място и освен това да се превърне в една достатъчно добра перспектива е време да помислите дали пък да не използвате метода на вграждане. Популярността на котлоните за вграждаме определено е на много високо ниво  и причините за това се дължат на гладкостта, която създават в кухненската зона. Определено са иновативни, по-стилни и освен това домакините ги отчитат като едни от най-лесно почистващите се уреди. Има защо да помислите за това при предстоящия ремонт за кухнята да предвидите не какви да е, а имено котлони за вграждане.

Разнообразието

За да бъде удобно в кухнята и тя да отговори на вашите интериорни потребности това, от което е добре да започнете е именно избора на вид. Желателно е да се фокусирате върху онези, чиито преимущества ви допадат най-много и са в състояние да подпомогнат ежедневните ви ангажименти.

Ще изброим някои основни модели, които ще откриете в търговската мрежа с техните основни качества и възможности за ползване:

  • Обикновени електрически котлони

Нищо впечатляващо не очаквайте тук. Стандартни, не толкова ефектни, нито пък красиви. Просто обикновени котлони, които са с опция за вграждане. Не се препоръчват, тъй като дори като по-икономична възможност те не достигат енергийната ефективност на повечето стъклокерамични котлони. Освен това почистването тук може да отнеме повече време, а и наистина трябва да сте по-внимателни с това какво попада на нагревателните плочи, които е неизбежно с времето да ръждясат;

  • Стъклокерамични плотове
стъклокерамични плотове

Едни от най-масово ползваните като причините за това се крият главно в идеята да се намери оптимален баланс между гладкост, функционалност, лесна експлоатация. Няма спор, че тези плотове във вариант със сензорно управление са удивителни, ефективни и особено предпочитани решения, с които можете да си осигурите най-добра организация в зоната за готвене. Това са котлони за вграждане, които не изискват особени ангажименти при поддръжка, тъй като стъклото се почиства почти със всякакъв препарат и то без риск от повреда. Удобството при тези котлони е и в това, че повечето от моделите на пазара разполагат с разширяеми зони, които предоставят възможност да се нагрява зоната толкова колкото е голямо дъното на съда;

  • Индукционни котлони

Те са вид стъклокерамични плотове, но самата система на загряване е различна. Тук се използва електромагнитно поле, чиято цел е да загрее само съда, но не и останалата част от плота. Доста икономични, качествени и удобни решения, но с известни недостатъци. Това, което е необходимо да имате предвид ако сте решили да купувате индукционен плот е това, че не всеки вид съд е подходящ за готвене на такива котлони, така че може да се наложи да купувате нови подходящи съдове, които да бъдат подходящи за този вид котлони за вграждане;

  • Газови котлони

Все повече тенденцията за газифициране на жилището се оказва и причина да потърсите такива котлони за вграждане, които са с газови горелки. Със сигурност само газ не е алтернатива, което прави комбинираните доста по-интересни и предпочитани от домакинствата. Поради това, че се използват стъклокерамични основи то това предполага също толкова лесно почистване колкото и останалите предложения (индукционни и стъклокерамични котлони). Хубавото при тези иновативни котлони е това, че се запалват автоматично и не е нужно да боравите със запалка или кибрит.

Брой нагревателни зони

Следващ момент след решението за избиране на вид котлони е колко да бъдат зоните за готвене. Тенденциите на пазара са разнообразни и те касаят това каква е натовареността на котлоните. Ако ежедневно ги ползвате и имате нужда от едновременна експлоатация на поне три гнезда то ето, че минимума, към който трябва да се насочите е плот с поне три зони, от които едната да е разширяема. Със сигурност това, което е важно да отбележим е, че има смисъл от добра организация в кухнята, така че ако котлоните ползвате рядко то спокойно можете да заложите на такива, които са двойка. Те не заемат много място, а освен това са една много добра възможност за мини габаритите на вашата кухня.

Познати и предлагани в търговската мрежа размери плотове според броя на нагревателните зони са:

  • Двойка;
  • Тройка с една разширяема зона;
  • Четворка;
  • С шест и повече зони, които са приложими в професионални ресторанти или друг вид заведения за хранене.

С акцент към поддръжката

Като всеки друг вид уреди и при котлоните за вграждане е нужно да полагате оптимални грижи. Факт е, че все повече потребители търсят уред, който не изисква кой знае какви ангажименти, а със сигурност гладките стъклокерамични плотове са една оптимална възможност да постигнете най-добри резултати и то без усилия.

Почистването на такива плотове се извършва, когато са студени. Използването на препарати за почистване на стъклокерамика или дори препарат за стъкла, обезмаслители винаги дават сигурни и блестящи резултати. За да си спестите излишни неволи с чистене и покупка на скъпи препарати е нужно, когато сменяте котлоните в кухнята да обърнете внимание и на начините за тяхната поддръжка.

Top