Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Удобството да се отопляваш с котел на твърдо гориво

Удобството да се отопляваш с котел на твърдо гориво

котел на твърдо гориво

Използването на уреди с твърдо гориво за отопление по нашите географски ширини не е никаква новост. От десетилетия хората използват дърва за огрев за да се стоплят през студените зимни дни. Разбира се с навлизането на по-нови и иновативни технологии ставаме свидетели на различни варианти за усъвършенстване на уредите, които успешно заместват стандартните печки. И тъй като тенденциите при новаторските модели уреди е за подобряване и намаляване на разходите то имаме сериозно основание да ви запознаем с котел на твърдо гориво, който може да реши кардинално казуса с отоплителния сезон.

С какво са по-добри от печките

Котлите са машини, които са изключително икономични. Ако с едно количество гориво отоплявате едно помещение то имайте предвид, че възможността, която ви дава котела е в пъти по-ефективна. С оглед на това, че котела е изключително функционален с негова помощ успявате да си осигурите цялостен комфорт в дома.

Устройството е проектирано така, че с помощта на загряването а водата с водната риза се гарантира оптимизиране на разходите. Минимално количество гориво е необходимо за да можете да отоплите дори площи от 300-350 кв.м. Ето, че имаме основателни причини да твърдим, че използването на котел на твърдо гориво е в пъти по-приоритетно като модел за отопляване от печки или камини, които също използват като енергиен източник дърва, въглища или друг тип изкопаеми горива.

котел
15272/files/image/1a.jpg

Що се отнася до систематизиране на ползите, върху които експерти акцентират то те могат да бъдат формулирани в следната последователност:

 • Котлите са високо ефективни;
 • Отопляват много по-големи площи;
 • Значителна намаляват разхода на гориво;
 • Здрави, безопасни и надеждни уреди с дълъг експлоатационен срок.

Инвестицията е напълно оправдана, тъй като освен изложеното това са и екологични решения, с които се намаляват осезаема освобождаваните вредни емисии в атмосферата.

Какво е екодизайн

Става въпрос за стандарт, който е свързан с подобряването на уредите, които използват твърдо гориво. Тъй като ресурса при изгаряне генерира изключително много вреди за околната среда като фини прахови частици, въглеродни емисии и други то Европейската комисия по екология и опазване на околната среда въвежда при изработката на такива уреди да се спазват редица норми и правила.

Те гласят, че за да могат да реализират продуктите си на европейския пазар производителите на котли, печки и камини на твърдо гориво е необходимо да приложат стандарта екодизайн, при който уредите са:

 • С поне 20 % по-екологични т.е. намаляват количеството вредни вещества, които се освобождават обичайно от изгарянето на горивото;
 • С 20 % са по-ефективни, тъй като целта е усвояването на енергията от дима и газовете и трансформирането ѝ в топлина;
 • Ниски енергийни разходи, които осигуряват на домакинствата доста добър процент икономии.

Безспорно сертифицирането на моделните котли ги прави доста по-предпочитани и с основание домакинства, които до момента са използвали печки и камини от стандартен тип инвестират в много по-екологични и високоефективни решения, които гарантират цялостно отопляване на имота.

Намалете ангажиментите при използване на уреда

Непрекъснатото цепене на дърва, подготовка на ресурса и зареждането на печката е процес, който със сигурност отнема много време на домакинствата. Отоплението разбира се има известна доза занимание, с което трябва да се съобразите. Приоритетите, които са характерни за котлите на дърва и въглища обаче не спират до изложеното до този момент, тъй като по отношение и на ангажираността при обслужване потребителите усещат огромно улеснение и облекчение.

Сред водещите предимства, които заслужават внимание са:

 • Автоматизиран режим на работа;
 • Дистанционно управление чрез мобилно приложение;
 • Пълен контрол върху горивния процес;
 • Сензорно настройване на режима на работа и т.нат.

Има защо да потърсите уред, който да удовлетвори вашите желания за уют, комфорти и топлина през зимата без излишни действия и прекомерни усилия.

Top