Вие сте тук
Начало > Кухня > Кухненски мивки – кой е идеалниня вариант за вашия дом

Кухненски мивки – кой е идеалниня вариант за вашия дом

мивка гранит

Домакинството с красива кухня е напълно логично да изисква дори детайл като кухненската мивка да изглежда безупречно, стилно и иновативно. Провокирани от интереса на нашите читатели, които ежедневно ни обсипват с интересни въпроси  и теми за размисъл днес ще представим практични насоки за подбор на кухненски мивки. Но не какви да е мивки, фантастични, практични и с високо ниво на издръжливост. Има си ред, по който се подбира всеки домашен елемент, чиято роля за собственото ни удовлетворение наистина е от значение. Ето защо сега детайлно ще акцентираме на мивките в кухнята както и ще отговорим на въпроси, които възникват в хода на търсенето на идеалната такава.

Форма и размер

Кухненските мивки са такъв продукт, който си партнира с не малко елементи от кухненската зона. За да се приспособи към общата концепция има голямо значение за това каква ще бъде нейната форма или размер. Много търговци залагат на така наречените стандартни форми и универсални размери, но те пък са достатъчно скучни, еднотипни и отблъскващи, че да се отправите към виртуалните платформи, които са доста по-разчупени от гледна точка на пропорциите на съвременното оборудване. Кухненски мивки Арена са представителите на виртуалната търговия, при които прави впечатление многообразието от варианти, които клиентите могат да поръчат. А най-предпочитаните са:

овална мивка
 • Овални мивки с максимална дълбочина и опция за вграждане в кухненския плот;
 • Квадратни мивки с отцедник;
 • Триъгълни мивки с отцедник. Те спестяват страшно много пространство, което ги прави доста интересни и предпочитани;
 • Мивки с две корита с различни размери и т.нат.

Това са базите за форми като от Арена представят на своите клиенти широка гама от размери, които далеч надхвърлят стандартните 50х50 или пък 60х60. Идеята на това многообразие от форми и размери е всяко домакинство да намери най-добрия вариант, който да отговори на неговите представи за удобство, адаптация и практичност.

Съвет: Когато избирате форма и размер на новата си кухненска мивка задължително оставете поне 5 см. разстояние от всички страни на работния плот. Така ще предпазите мебелирането от мокрене, образуване на плесен и неприятни почерняващи участъци заради образувалия се мухъл.

Вид на материала

Колкото важни са формата и размера на една кухненска мивка не по-малко внимание според консултантите на магазин Арена са и материалите, от които са изработени мивките. При това, че като изделие мивката е достатъчно натоварена то следва да покаже и високата критичност на клиентите спрямо вложените суровини. Ролята на материала има отношение върху издръжливостта на мивката във времето както и устойчивостта ѝ на нараняване. Сега ще представим най-добрите материали на пазара, които са доказали, че всъщност напълно спокойно можете да им се доверите:

 • Алпака

Леко изтъркано и скучно! Такава е асоциацията, която правят много от търсещите нова мивка. Това е материал от близкото минало, който бе познат на повечето домакинства заради своята масовост, ниска цена и много висока издръжливост. Предимствата и недостатъците на мивките от алпака можем да определим като стойностно изражение 50 на 50, така че сами можете да прецените дали да ги изберете или пък да ги подминете като вариант;

 • Гранит
мивка гранит

Всъщност изцяло изработени от гранитен материал мивки няма. Става въпрос за композити, в които има съответното съотношение гранит. Гранитни се наричат онези мивки, при които има над 80 % съдържание на гранита като той всъщност е основната суровина за изработката на такова кухненско оборудване. За да стане още по-здрав и да издържа на високи  и ниски температури, както и удар производители прилагат иновативни технологии. сред множеството предимства на гранитните мивки е това, че те могат да се оцветяват в различни нюанси, а това за взискателните домакини е от съществено значение;

 • Полимермрамор

Още един заслужаващ вниманието ни материал, от който се изработват мивки за кухня. Казват, че тази сплав от полиестерни смоли, минерали, кварцов пясък, креда, мраморно брашно и оцветяващи пигменти е наистина вечна. Множеството тестове, които са правени по отношение на здравината на тези мивки надхвърля и най-смелите очаквания на производители и клиенти. Няма спор, ако търсите здрава, цветна, красива и евтина мивка то именно тези от полимермрамор биха успели да се наредят в категорията идеални.

Съвет:  Когато избирате материал за мивката си не пропускайте да се запознаете с възможностите за почистване  и поддръжка. Така няма да има риск от разочарования, както и повече усилия в стремежа си винаги мивката да изглежда като нова.

Не пропускайте екстрите

Както всяко друго изделие и при мивките се наблюдават иновативни предимства, които правят едни по-предпочитани от други. Така например при мивките от неръждаема стомана няма да се тревожите за захабяване или избледняване на цвета, тъй като при тях нюанса на метала си остава константна величина.

Има обаче добри предложения от водещи производители, към които от магазин Арена акцентират, тъй като допринасят за удобството и комфорта при ползване на оборудването ежедневно:

 • Антибактериален слой. Колкото  и странно до ви звучи наистина има съвременни мивки, които отблъскват микробите и замърсяванията;
 • Намаляване на шума от водата;
 • Гланцов слой, който запазва цветовете наситени и свежи, а освен това такива мивки се почистват изключително лесно;
 • Удароустойчивост и защита от драскотини.

Надяваме се, че информацията, която представихме ще ви бъде полезна, така че да можете спокойно да се впуснете в предизвикателството да изберете и своята нова идеална кухненска мивка.

Top