Вие сте тук
Начало > Други Публикации > За оптимален комфорт през цялата годино изберете отопление и охлаждане с термопомпа

За оптимален комфорт през цялата годино изберете отопление и охлаждане с термопомпа

Инверторна термопомпа въздух вода

Предимствата на термопомпите пред останалите отоплителни уреди никак не са малко. Те представляват иновативни системи, при които консумираната енергия се преобразува и така се генерира много повече топлина отколкото обикновените стандартни уреди. Освен високия коефициент на трансформация е добре клиентите, които имат намерение да инвестират в термопомпи да бъдат наясно, че уредите са едни от най-екологичните, благодарение на това, че използват възобновяеми енергийни източници. В зависимост от това дали искате топлина или прохлада също можете да разчитате на термопомпите, тъй като те са многофункционални решения, които се отличават със своята ефективност, независимо от климатичните промени и условия.

Приложимост на инсталациите използващи термопомпи

Много хора смятат, че това са професионални инсталации, които са приоритетни за бизнес обекти, големи сгради и други просторни площи. През последните години се наблюдава доста висок интерес към термопомпите, тъй като действително това, което предоставят на клиентите е благоприятна среда, комфорт, ниски енергийни разходи и оптимален комфорт.

термопомпа

Всъщност що се отнася до приложимост при термопомпите е важно да отбележим, че тук се касае за изключителна приспособимост на уредите при различни обстоятелства и вид сгради. Все по-добри и адаптивни модели се появяват, така че да осигурят оптимално комфортна среда в:

 • Двустайни или многостайни апартаменти;
 • Едноетажни фамилни къщи;
 • Многоетажни къщи;
 • Кооперации;
 • Хотели;
 • Ресторанти;
 • Административни сгради;
 • Търговски центрове и други.

Идеята е независимо от общата площ и специфика на имота то да има възможност неговото обслужване на бъде ефективно и пропорционално на желанията на неговите стопани.

По отношение на типа на термопомпата както и нейния капацитет е препоръчително да се направят професионални измервания, които да могат да осигурят на ползвателите ефективност и икономичен режим на работа. Опциите за разпространение на топлината са различни и те могат да бъдат както чрез вътрешни тела така и водна инсталация за парно с радиатори или подово отопление.

Уреди работещи с най-високи стойности на еконорма

Освен, че се търси ефективен отоплителен вариант друг критерий, който е в основата на търсенето на купувачите е уреда да бъде оптимално екологичен. Сигурно сте запознати с това, че по-голям процент от вариантите, които се предлагат на пазара са свързани с това, че ако са икономични не са от най-екологичните и обратно. Но тук при термопомпите има пълен баланс по двата показателя, тъй като е доказан режима на работа, при който не само се консумира минимално количество енергия, но и експлоатацията на уреда не е свързано с освобождаването на вредни въглеродни емисии.

Удобни за монтиране, високоефективни и с нисък експлоатационен разход термопомпите налагат една съвременна екологична практика за отопление, което е максимално щадящо околната среда.

Основни видове

Статистически видовото разнообразие се класифицира спрямо типа на възобновяемия енергиен източник, който използват за извличане на топлинната енергия. Става въпрос за:

 • Аеротермални;
 • Хидротермални;
 • Геотермални.

И трите типа са доказано икономични и екологични. Въпрос на гледна точка и специфика на имота е да се инвестира във варианта, който е най-близък до вашите персонални потребности. Ще споделим, че най-голям интерес има към аеротермалните, защото те са най-лесни за инсталация и нямат нужда от това да бъдат извършвани проучвателни мероприятия относно ефективност и рентабилност.

Аеротермалните от своя страна работят на два принципа:

 • Въздух – вода

Енергията от въздуха се използва за загряването на водата в системата и се разпространява чрез радиатори за парно или водна подова система;

 • Въздух – въздух

Топлия въздух се пренася от околната среда към помещенията и се разпространява посредством вътрешни тела.

И при двата варианта може да се прилагат както режим на отопляване така и охлаждане. Освен това термопомпите са ефективни и за осигуряване на топла вода за ежедневните битови нужди на домакинството и се определят като супер безшумни и дискретни решения за поддържане на микроклимата у дома.

Top