Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Струва ли си инвестирането в термопомпа за битова климатизация

Струва ли си инвестирането в термопомпа за битова климатизация

термопомпи

През последните години доста се заговори за високоефективно и икономично отопление, благодарение на което домакинствата могат да спестят голяма част от разходите си през зимния период. Сред препоръчаните от експерти уреди на първо място се нареждат термопомпите, тъй като техния основен източник за работа са възобновяемите енергийни източници. Наричат ги правилния избор, тъй като те осигуряват топлинна енергия, която извличат от околния въздух, почва и вода, а с помощта на компресор я трансформират в отоплителната инсталация. И реално електричеството, което консумира уреда е предназначен единствено за преноса на топлина. Един от въпросите, който вълнува потенциалните купувачи е каква за термопомпа цена ще трябва да заплатят.

От какво зависи цената

Термопомпите са изключително качествени и дълголетни решения, с които можете да си осигурите безупречна климатизация на имот с различна квадратура. Това, от което зависи цената, която клиента заплаща са особеностите и характеристиките на уреда. Най-решаващи за това каква стойност ще заплатите от:

 • Вида на термопомпата. Що се отнася до класификацията то на пазара се предлагат аеротермални, геотермални и хидротермални;
 • Необходимост от предварително проучване по отношение на монтаж и определяне на вид на уреда. Това е ключа към постигане на висока ефективност от инсталиране на такъв тип уреди и е необходимост особено при термопомпите, които използват топлинна енергия от подпочвени води или източника е топлината от почвата;
 • Функционалност. Тук се има предвид способността на уреда да осигури ефективна климатизация, да се свързва с наличната система за разпространяване на топлината както и  осигуряването на гореща вода за ежедневните битови нужди.

Не са никак малко детайлите, които имат отношение към спецификата оферирането. Спрямо способностите и характера на даден вид термопомпа се заплаща и съответната от клиента цена.

От значение ли е СОР

климатизация

На първо място ще уточним какво означава тази абревиатура, която е така използвана при термопомпите. На практика става въпрос за коефициент, който определя ефективността от работа на термопомпата при режим отопление. Най-образно казано как се преобразува топлината, извлечена от околния въздух, водата или почвата за да се осигури приятна температура в жилището. Коефициента показва до колко ефективно е приложението на уреда.

Коефициента на трансформация при различните модели може да бъде в рамките на 4, 3, 2 и т.нат. При конкретна външна температура компресора може да трансформира енергията и да повиши градусите на температурата в системата в различни граници. Именно на база на формула се изчислява коефициента СОР. Спрямо градусите на външната температура при аеротермалните модели например се променя и коефициента. За да се постигнат оптимални енергийно ефективни стойности, които за удовлетворят домакинството от работата на уреда е необходимо да:

 • Бъдат извършени съответните изчисления;
 • Да се консултирате с опитни професионалисти;
 • Да се избере уред, който е съпоставим с особеностите на имота.

В случая цената при различните варианти би била нееднаква, тъй като е логично уредите гарантиращи по-висока степен на ефективност да се предлагат на съответната цена.

Основни насоки при подбор

При термопомпите не е важно само каква цена ще заплатите и ще инвестирате в този икономичен вариант за климатизация на дома си. Преди всичко е важно да се акцентира на професионалната консултация с цел да се  избере модел, който да отговоря на спецификацията на имота. Съгласете се, че е невъзможно геотермални и хедротермални уреди да се инсталират в жилищни кооперации с висока етажност. Тук би бил адаптивен варианта аеротермална, тъй като ще се използва топлината от околния въздух.

За да сте сигурни в избора си е необходимо да се вземат под внимание:

 • Вид на уреда;
 • Опции за монтаж;
 • Мощност;
 • СОР;
 • Инвенторна или хиперинвенторна;
 • Опции за разпространение на топлината;
 • Осигуряване на топла вода и т.нат.

И както вече споменахме всички тези изчисления е необходимо да бъдат професионално направени с цел да се подсигури гаранция за ефективност и икономии.

Top