Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Камини на дърва – какво е нужно да знаете преди да закупите

Камини на дърва – какво е нужно да знаете преди да закупите

камина

Приятната и уютна обстановка, за която допринасят горящите в камината дърва са една от главните причини все повече домакинства да избират отопление на твърдо гориво през студените зимни дни. Има имоти, които предполагат такъв вид отопление, защото са разположени на висока надморска височина и зимите са доста сурови за да могат климатиците да работят ефективно при прекалено ниски температури. Интереса към камини на дърва в случая е оправдан, защото това са урдите, които внасят много комфорт и топлина в жилището. За да бъде обаче не само приятно, но и рентабилно е важно да се запознаете с основните предимства и недостатъци от използването на такива уреди за отопление. За разлика от електрическите, които се нуждаят от натискане на контролното дистанционно управление камините на дърва имат доста ангажименти, с които е нужно да се съобразите преди да предприемете инвестиция в тях. Докато се стигне до същинския уют в дома и пукащите дърва в камината има особености, които е препоръчително да вземете под внимание.

Предварителни изчисления и планиране на отоплителните разходи

Избора на нов отоплителен уред не е емоционално решение, което е свързано с идея за създаване на приятна обстановка. За да бъде рентабилна инвестицията и да има смисъл от това да изхарчите съответната парична сума за комина на дърва е нормално да вземете предвид не малко особености и обстоятелства. В търсене на това да се предаде чар и романтика на жилището ни през зимните месеци сме склонни да инвестираме в камина, която е елегантна и модерна, адаптивна в интериорната концепция. Но както се досещате това далеч не е достатъчно, защото има не малко други фактори, които са специфични и важни за планиране. Ето за какво е нужно да помислите преди да инвестирате н камина на дърва:

  • Място на инсталиране

За да бъде напълно оправдано използването на камина в дома е нужно тя да бъде позиционирана в помещение, в което има комин. Системата за отвеждане на дима и газовете е важен елемент, защото без такава няма как да се възползвате от топлината на горящите дърва;

комина на дърва
  • Начин на монтаж

Вариантите тук са няколко и в следващите ни публикации ще ви разкажем по-подробно за тях. Смисъла на инсталацията на камината на дърва е в това да се спести пространство, да се намери такъв модел, който напълно да пасне на интериора. Има камини, които се вграждат, а други са свободно стоящи – кой от вариантите би бил подходящ за вашия дом;

  • Обща площ на отопляваното пространство

Дали камината ще се ползва за отопление на едно помещение или ще бъде свързана със система с въздуховоди или радиатори ще определи нейния вид – суха или камина на дърва с водна риза;

  • Вид на горивото

Дървата осигуряват много приятна топлина, но те са сравнително разходоемък ресурс, който изисква цепене, подготовка, зареждане на камината. На пазара се предлагат варианти за комбинирани камини на дърва с пелетни горелки, чиято цел е да оптимизират разходите, а освен това пелетите са много по-екологични като суровина.

Камината е едно невероятно добро решение за студените зимни дни, но имайте предвид, че нейната поддръжка е ключов момент за да работи тя ефективно и да можете да се наслаждавате на топлината ѝ. Преди да закупите конкретен вариант се съобразете с изложените по-горе аргументи и факти, а също така се запознайте с начините за поддръжка, профилактика и почистване.

Добре обгрижената камина на дърва ще ви служи години наред, а освен това е гаранция за повече романтични и уютни моменти с близките хора у дома. Информация за предлаганите видове камини на дърва можете да откриете в каталога на магазин balkanenergy, където ви очакват много добри и изгодни оферти.

Top