Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Какво се твърди за подовото отопление и основателни ли са притесненията на потребителите

Какво се твърди за подовото отопление и основателни ли са притесненията на потребителите

изолация

Оказва се, че подовото отопление не е изобретение на новото време. Още в древността римляните са използвали метода на продухване с горещ въздух през специално изградени канали за затопляне на баните. Така се осигурявала топлина от пода, която допринасяла оптимален комфорт през студените дни. В съвремието методиката е доста усъвършенствана, тъй като не се налага още при строителството на сградата да се осигуряват такива канали, а се използват технологии, които успяват да се интегрират много по-лесно под декоративната подова настилка и така да оптимизират и повишат температурата на въздуха. Системите за подово отопление днес са изключително компактни решения, които залагат на икономии, удобство и безопасност.

Вредно ли е за здравето

Тъй като става въпрос за лъчиста енергия повечето потенциални клиенти на такъв тип система за отопление си задават въпроса дали няма някакви вредни за здравето негативи. В зависимост от това за какъв тип подово отопление става въпрос е важно да отбележим, че всъщност се касае за напълно безопасен способ, с който топлината достига до помещението.

Познати са два типа:

  • Електрическо;
  • Водно.

При електрическото се наблюдава минимално електромагнитно поле, което на практика не би създало абсолютно никакви рискове за човешкото здраве. Колкото са негативите от една стандартна печка, използваща електрическа енергия то толкаво са и тези от електрическото подово отопление.

Водното се отчита като най-безопасно, тъй като циркулирайки топлата вода в тръбите гарантира затоплянето на пода и то без каквито и да било негативи за здравето. Така, че тук въобще не се говори за негативен здравословен ефект, а напротив. Много доказателства можете да намерите в Интернет пространството по отношение на безопасността от използването на такъв тип отопляване, но само за справка ще споделим, че електромагнитното поле от използването на ел подово отопление е 2-3 мТ(микротесли), а това от обикновена ютия е 1,9. Така, че сами можете да определите дали използването на уредите би застрашило по някакъв начин живота и здравето ви.

Други неоснователни твърдения

подово отопление

Много интересни и любопитни неща можете да откриете като твърдение за използването на подовото отопление. Някои от тях дори са нелогични, но пък човешкото въображение се оказва наистина достатъчно за да се измислят подобни небивалици. Сред тях са:

  • Мебелите се напукват и деформират от отоплението през пода

Напълно нелогично е подобно твърдение, тъй като на практика температурата, която излъчват системите не надвишава 30 градуса. Логиката тогава може да бъде, че мебелите се напукват от високите температури през летния сезон, а не от това, че се отоплявате през пода в зимните месеци;

  • Изсушаване на въздуха

Още един непълно неоснователен аргумент, тъй като става въпрос за пълен обрат при експлоатирането на такъв тип решение. За разлика от печките и камините, които намаляват до минимум влажността на въздуха тук се касае за балансирана влажност, тъй като независимо от своя тип подовото отопление по някакъв начин не влияе на изсушаването на въздуха в помещенията;

  • Запрашеност

Едва след като започнете да използвате инсталацията ще установите, че домашния прах е намалял значително. Тъй като тук топлината се разпределя благодарение на естествената вентилация то няма как завихрянето на въздуха да е налице като при печки и климатици, които са изключителни генератори на голямо количество прах.

Сигурност и безопасност

Чистота, уют и топлина ще си осигурите, използвайки водно или сухо подово отопление. Безпрецедентни са качествата им и в зависимост от това на какъв вариант ще се спрете то няма как да не останете удовлетворени от този тип иновативни системи.

Безопасни и надеждни, дългогодишни решения за предстоящите зимни сезони – така домакинствата, които вече използват такива определят способностите и ползите от инсталациите. Ако имате въпроси и колебания относно избора си можете да се свържете с професионалисти за да получите експерти насоки.

Top