Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Как се избират кюнци за димоотвод

Как се избират кюнци за димоотвод

имитаф

За да се отведат димните газове в атмосферата при използване на отоплителен уред на пелети, газ, твърдо гориво или друг изкопаем източник на енергия е необходимо да се инвестира разумно и отговорно в димоотводи и кюнци. Това са задължителните компоненти, които участват пряко в структурирането на пътя на дима и миризмата с цел оптимизация на отоплителния процес и осигуряване на топлина и уют в дома. А възможностите не са малко. Бърз преглед на предложенията в търговската режа показва, че все пак се налага да направите анализ на това, от което се нуждаете за да се постигне търсения ефект.

Кое ги прави незаменими

Няма как дима от уреда директно да бъде изведен навън в атмосферата. Немислимо е и това да остане в помещението, тъй като има риск за здравето и живота на обитателите на имота. Изключително съществена е ролята на димоотвода и кюнците за правилната експлоатация и работа на отоплителното решение, което сте избрали за поддържане на постоянен микроклимат, тъй като те позволяват процеса да бъде изцяло съобразен с нормите за безопасност.

Димоотвода и елементите му са незаменими през зимните месеци. Факт е, че всеки уред, който при работата си освобождава дим, газове, миризми и други вредни вещества е необходимо да бъде свързан по някакъв начин с комина. И ето, че задачата на кюнците е в това посредством комбинираните един в друг елементи да може да се постигне изграждането на инсталация, която да служи ефективно и коректно.

Реално димоотвода и кюнците имат пряко отношение към:

  • Ефективното усвояване на горивото;
  • Безопасност при отопляване с такъв уред, който е генератор на дим и въглеродни емисии;
  • Запазване чистотата и уюта в жилището.

Как се избират

Принципите, по които се избират кюнците за димоотвода са изцяло съобразени с тяхното предназначение. Честа практика е потребителите да се възползват от професионални съвети, които да ги насочат към коректни варианти, напълно удовлетворяващи спецификата на уреда и имота.

Тъй като се налагат известни изчисления очевидно е, че този метод е най-приемлив. Да, ще бъдат инвестирани средства за такъв тип консултация, но това на практика би спестило куп неволи и главоболия при изграждането на пътя на димните газове. Подбора се базира на следните принципи:

  • Изчисление на количеството елементи, които са нужни за свързването на уреда с комина;
  • Спецификация като размери, дебелината на материала и устойчивост;
  • Акцент към типа на обичайното гориво, което ще бъде използвано за отопление;
  • Повишаване на ефективността и оптимално усвояване на топлинната енергия.

Със сигурност е препоръчително да се възползвате от услугите на фирми, които са напълно наясно с това, което правят. По този начин се спестява риска от възникване на проблеми, които да не отговарят на очакванията ви за уют и комфорт през зимните месеци.

Видове кюнци

кюнци

Инвестицията без значение дали ще бъде самоинициативна или с професионална помощ изисква да бъдат използвани такива видове кюнци, които оптимално да отговорят на вашите приоритети и нужди прямо спецификата на използвания уред. ще представим накратко вариантите, от които можете да се възползвате като отново подчертаваме, че има много голямо значение какъв ще бъде материала на елементите и дължината на димоотвода с цел повишаване ефективността от отоплителния процес.

Водещи модели кюнци предлагани в търговската мрежа са:

  • Колена

Става въпрос за ъгловите елементи, които се използват за да бъде променен пътя на димоотвода. Предлагат се във вариант от 45 и 90 градуса за постигане на желания ефект;

  • Прави

Универсалните кюнци са тези, които наподобяват цилиндрична тръба. Размера може да бъде 50 или 100 см като напоследък се предлагат и телескопични – от 30 до 50 см;

  • Ревизионни

Популярни са още като Т-образни или имитаф, тъй като те имат ревизия с капак, от който може да бъде извършвано почистването на димоотвода.

При нужда от нови елементи за димоотводната система не се колебайте да потърсите помощ за по-висока ефективност и уют през зимата.

Top