Вие сте тук
Начало > Спалня > Защо размерите на матраците са основен критерий за правилен подбор

Защо размерите на матраците са основен критерий за правилен подбор

матрак двоен

Знаете ли, че много домакинства предпочитат да подменят стария матрак с нов преди да е изтекъл неговия експлоатационен срок. Независимо от това, че все по-често срещаме матраци с над 10-15 и дори 20 години живот то практиката показва, че средния период, през който се подменя тази важна част от спалния ни интериор е след 7-8 години. Причините за това са ясни – дори не толкова амортизиран матрака се деформира и не ни доставя толкова голямо удобство както в деня на закупуването му. Така, че ето повод да се замислите дали не  е настъпил момента, в който е добре да направите тази промяна.

Защо имате нужда от нов матрак

Проучване на експерти по здравословен и пълноценен сън показва, че избралите да ползват нов матрак клиенти отчитат повишаване комфорта и продължителност на съня. Освен това:

  • Над 93 % забелязват, че спят много по-добре на новия си матрак;
  • Повече от 85 % се определят като по-свежи и отпочинали на сутринта;
  • Около 80 % от закупилите нов матрак хъркат сравнително по-малко от обикновено;
  • При 75 % се забелязва намаляване на нивото на стрес;
  • Над 55 % от хората с хронични проблеми в кръста и гърба отбелязват значително подобрение и намаляване на силата на болките, които изпитват.

Ето, че имате основателни причини да изберете и вие нов матрак с оглед на това да се насладите на съвсем различен и пълноценен отдих, здрав сън лишен от накъсване от непрекъснато пробуждане.

Определете размера

Много са показателите, които имат отношение върху подбора на правилния матрак. Но днес ще ви запознаем с един от най-важните, които са изключително важни и имат отношение към това наистина човек да получи 100 % удовлетвореност от неговата употреба. Изобщо не е случайно, че на нашия пазар откривате огромно изобилие от всякакви размери матраци. За да може да се приспособи към вашите потребности и персонални нужди се нуждаете от прецизно подбран размер матрак.

За да бъзе определен не е нужно да сте наясно с всички размери матраци, които се предлагат на българския пазар. Достатъчно е да имате информация за размера на леглото си и едва тогава да направите своя избор. ще ви представим основните размери матраци и типа легла, за които са предназначени. Тъй като има стандарт за унифициране на габаритите на тези продукти, то имайте предвид, че почти няма риск да закупите такъв, който да не пасне на кревата ви.

Правилно подбрания размер на матрака ще направи престоя ни в леглото много по-стабилно, комфортно и спокойно. Видовото разнообразие при матраците, което е свързано с техните размери биват:

бебешки матрак
  • Матрак за бебешко легло

Обикновено този вид легла се ползват максимум 4-5 години. Размера на матраците за бебешко легло са съобразени с това дали ще бъдат поставени на кошара или креватче. Обикновено се говори за размер 60×120 или 70×140 като вторите могат да бъдат ползвани максимално дълго. Размера тук е определящ, но още по-важно е да се изберете матрак с височина поне 12 сантиметра. Това ще осигури на детето повече удобство. Разбира се, че е важен и пълнежа. Тялото на малките деца по препоръка на ортопеди е добре да си почива на по-твърд ортопедичен матрак, който е изработен от хипоалегенна материя;

  • Единичен матрак

Вариантите за размери тук са 80х200 или 90х200. Практически тези матраци са перфектни за детски легла т.е. за възрасти между 5 и 20 години. Изключително многообразие от варианти се предлагат на пазара. Както при матраците за бебе и тук сред размерите, които имат съществено значение за спокоен и здрав сън има височината на изделието. Колкото по-висок е матрака то толкова по-малък е риска от неговото износване. Едни от препоръчани от специалисти варианти са тези, които са двулицеви и с височина над 22 сантиметра;

  • Персон и половина

Такива легла са едни от най-разпространените на нашия пазар. Причините за това се дължат основно на факта, че спалните са прекалено малки и онова, което е важно да се отбележи е факта, че се взима правилно решение за креват с оптимално адаптивни пропорции. И тъй като тук става въпрос ма легла с размери от 120 до 190 сантиметра ширина и стандартна дължина от 200 сантиметра, то е ясно, че и матраците за легла персон и половина ще трябва да бъдат в такива размери;

  • За спалня

Всички размери за двойни матраци, които са подходящи за спални стартират от 140 сантиметра ширина и достигат до 220 см. Дължината на такива кревати може да бъде както 200 така и 220 сантиметра. Матраците от този вид са едни от най-качествените, тъй като предвид оптималните размери се налага да могат да издържат на натоварването, на което ще ги подлагате.

Много е важно не само да се определят главните размери като ширина и дължина. За да се възползвате от перфектните качества на вашия нов матрак си изберете такъв, който да бъде оптимално висок. Знаете ли, че американците предпочитат матраци с височина 45 сантиметра? Звучи невероятно, нали! Всъщност бихме определили удобството да се спи на такъв матрак като истински разкош.

Top