Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Какъв е най-разумния бюджет при покупка на климатик

Какъв е най-разумния бюджет при покупка на климатик

климатик

Отоплението с клматик е най-разпространено от гледна точка на това, че човек получава възможността да се отоплява сравнително икономично и лесно. Вариантите, които срещаме на пазара са доста многобройни и разнородни спрямо това марки, мощност, функционалност, екстри и цени. Кой е правилния климатик и колко да инвестираме в такава мебел предстои да разберем днес.

Каква сума да предвидим за климатик

Търсят се разумни за климатици цени, които могат да осигурят нужната мощност при отопление и охлаждане без особен разход на електроенергия. На практика това са основните критерии, върху които клиентите се фокусират. Напълно естествено е да има интерес към такива климатици, които не са от най-скъпите, но пък вършат чудесна работа при включване на съответния режим.

Широкообхватен е пазара и ни представя доста цени, които варират от около 500 до 5000 лева. Коя е най-разумната обаче се питат над 50 % от търсещите нов климатик. За да се определи обаче една разумна стойност, която да отговори на потребностите на домакинството е необходимо да се фокусираме върху някои техните технически характеристики. Няма как да се поставят под общ знаменател климатик, който би бил приложим в квадратура от 10 квадрата и такъв, който има потенциала да се погрижи за отопление и охлаждане на площ между 25 и 30 квадрата. Така, че има защо да ви запознаем с главните особености, които са от значение за формулирането на цената на новия ви климатик:

Пречиствател на въздух
  • Производител/бранд

Логично е по-утвърдените и технологично развитите марки, които от години са в бранша да се придържат към някакви ценови граници. А списъка с такива популярни в световен мащаб производители наистина е доста дълъг, което идва да покаже, че има защо клиентите да са ориентирани конкретно към дадена марка;

  • Инверторен или обикновен

Може би над 80 % от купуваните на пазара климатици са инверторни, а причините за това се крият основно във факта, че са много по-икономични и при висока влажност и твърде ниски температури на климата не замръзват. Инверторните климатици са по-скъпи като цена, но пък са с бърза възвръщаемост, което напълно оправдава вложените средства;

  • Мощност

Има значение каква е мощността на климатика, тъй като от това зависи дали ще се справи бързо с отоплението и охлаждането на съответното пространство. Сред най-популярните климатици са тези, които отопляват помещения до 15 квадрата и такива с мощност за отопление до 30 квадратни метра;

  • Клас енергийна ефективност

Не е толкова важна цената, която ще платим за нов климатик, а това до колко и бил енергийно ефективен т.е. какво количество електроенергия харчи и каква е топлоотдаващата мощ. Акцентирахме върху това, че по-икономични да инверторните климатици, които са и по-скъпи. На пазара обаче се предлагат и хиреп инверторни, които са още по-висок клас енергийна ефективност и действително си струва да се инвестират средства в такъв икономичен уред. Това, което е необходима да гледате в описанието на климатика е до какъв енергиен клас достига при режим отопление и охлаждане. Най ниските абревиатури са за отопление клас А+, а при охлаждане А++.

Всяко домакинство си определят конкретен бюджет, който може да си позволи. Средно между 800 и 1200 лева харчим за нов климатик – това сочат данните не водещи търговци на климатични системи.

Важна е индивидуалната обосновка на нуждите на домакинството и очакваните разходи за електроенергия. Не бихте желали да плащате скъпо, а в крайна сметка да се оказва, че не получавате оптималната топлина, която напълно да ви устройва като постоянен микроклимат в помещението. А цените на климатиците освен от до тук изброените характеристики зависят още от това какви екстри притежават – пречистване на въздуха, сменяеми филтри, йонизираща функция и много други. Въпрос на индивидуална преценка и финансова възможност биха определили каква е разумната цена за нов климатик.

Top