Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Инструменти за Ремонт > Какво представлява услугата Смяна на Водомер?

Какво представлява услугата Смяна на Водомер?

водомер

Използването на професионални услуги от фирма за смяна на водомери не е каприз. Има строги правила, които се отнасят до самата процедура и именно поради това е важно да се акцентира върху някои особености, които са пряко свързани с този важен за всеки обект измервателен уред. При новостроящи се сгради както и такива, които вече се експлоатират е естествено да се използват уреди, които да дават информация относно показанията на разхода на водата. Кои са причините да бъдат използвани фирми предстои да разкажем в днешната тема.

Лиценз – необходим за оторизация на дейността

Инсталирането на нов или смяната на водомер, който е неизправен сигурно можете чисто технически да извършите и самите вие. Но имайте предвид, че тук става въпрос за услуга, която подлежи на контрол от дружеството доставчик на вода. За да могат водопроводчиците да провеждат такива ремонтни и инсталационни мероприятия те следва да разполагат с необходимата оторизация. А такава е възможна благодарение на издаден лиценз, позволяващ:

 • Демонтаж на стари водомери;
 • Поправка на измервателни устройства, предназначени за ВиК инсталации;
 • Монтаж на нови уреди;
 • Узаконяване чрез пломбиране.

За да може един имот да използва вода за нуждите на обитателите му то е от съществено значение да има монтиран водомер. Ролята на измервателното съоръжение е в това да се осигури правилно и точно определяне количеството на водата, което е било консумирано за съответните цели.

Притежавания лиценз от фирмите им дава право да бъдат наемани както от строителни предприемачи така и от частни лица, които имат нужда от нов водомер. Самия принцип на извършване на дейността е строго контролиран и на практика не ангажира абонатите с някакви сложни манипулации. Де факто основния ангажимент е в ръцете на водопроводните фирми, които са оторизирани да извършват такива ремонтни, монтажни и демонтажни мероприятия.

Какво друго освен лиценз е нужно за смяната на водомера?

смяна на водомер

Услуга като всеки друг ВиК ремонт. Но както и при останалите безспорно и тук ще се търси екип от професионалисти, които работят ефективно и качествено. Потребителите имат възможност да избират от списъка с лицензирани фирми и да се възползват от услугите, които отговарят на различни критерии като експедитивност, цена, професионално отношение.

Лиценза е решаващ за да наемете конкретната фирма, но в никакъв случай не е единствената причина. ВиК сектора като всяка друга сфера на услугите представя на клиентите си огромен набор от ресурси, от които да се възползвате. Що се отнася до осигуряването на наистина добри и професионални условия няма как де не подходи разумно и да не се потърси фирмата, която да гарантира качествено изпълнение на задачата.

А под качество с има предвид широк обхват от критерии като:

 • Бързо изпълнение на услугата;
 • Опазване на имуществото на стопаните на имота;
 • Компетентно и професионално отношение;
 • Детайлно спазване на етапите за провеждане на смяната на водомера;
 • Предоставяне на гаранции както за измервателния уред така и за вложения труд.

Разбира се, че има смисъл от това да се доверите на фирми, които разполагат с добре обучени кадри с доказан опит. Това ще сведе до минимум риска от последващи аварии или неточно и некачествено отчитане на разходваното количество вода.

Задължителни етапи

Основанието да се наеме лицензирана фирма е в това, че без да използвате такива услуги няма как да отговорите на изискванията на доставчика (съответното ВиК дружеството, което осигурява вода до имота ви). Конкретиката на цялата процедура се изразява и в това, че е необходимо да бъдат спазени точните етапи, които са пряко свързани с инсталацията на водомер или неговата смяна.

Що се отнася до естеството на процедурата то ключови се оказват:

 • Оглед;
 • Изготвяне на оферта;
 • Приемане на офертата от клиента;
 • Спиране на водоподаването в имота;
 • Отчитане на моментните показания на водомера, който ще бъде демонтиран е сменен с нов;
 • Демонтаж;
 • Изготвяне на приемо-предавателен протокол за демонтажната дейност с описване на номерата на уреда и пломбата;
 • Почистване на входа на тръбите за предстоящия монтаж;
 • Поставяне на нов измервателен уред;
 • Извършване на тест за прецизно и точно отчитане на разхода на вода;
 • Пломбиране и узаконяване.

Независимо от това, че списъка с процедури, които следва да бъдат изпълнени е достатъчно дълъг то това не бива да ви притеснява, тъй като става въпрос за рутинни професионални действия, които са част от работата на професионалния екип. Удобствата, от които можете да се възползвате са свързани именно с това, че като абонат нямате никакъв ангажимент освен този, който се отнася до плащането за извършената услуга.

Работата на фирмите е да осигурят компетентна подмяна на дефектния измервателен уред с нов и да ви гарантират бързо узаконяване с оглед на спокойно използване на вода в имота. На място ще бъде издаден и документ, удостоверяващ, че новия ви водомер е законно монтиран от лицензирана фирма, която е оторизирана от дружеството доставчик за извършване на такива ремонтни дейности.

Top