Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Термопомпите – инвестициите, които е оправдано да направите

Термопомпите – инвестициите, които е оправдано да направите

термопомпа

Всяко домакинство е минавало през нелекия път да осигури оптимален вариант за избор на отопление на жилището през зимния сезон. Равносметката обаче показва, че инвестицията, която е умело и прецизно направена води до ниски месечни разходи  и бърза възвръщаемост. Едни от най-иновативните уреди, които в момента и доста се рекламират в отоплителния бранш са термопомпите. Факт е, че тяхната цена е по-висока, но няма как да пренебрегнем и това, че те са най-икономичните и ефективни модели за отопление на малки и големи пространства. Принципа на работа на термопомпите е в това да използват като основен енергиен източник възобновяеми такива като въздух, вода и топлина от почвата и недрата като я трансформират в електрическа енергия, която да задоволи нуждите на домакинството.

Термопомпа – колко ще ни струва

След като сте се започнали с множеството предимства на термопомпите като:

  • Енергийна ефективност;
  • Икономия;
  • Екологичност;
  • Дълголетие;
  • Иновативност и т.нат.

Идва безспорно момента, в който се питаме колко би ни струвал един такъв модерен уред. Кратък преглед на предлаганите в онлайн магазините решения сочи, че дори най-евтината термопомпа, която се предлага у нас е в стойности от 4-5000 лева. Защо са високи за термопомпи цени и на какво се дължи това? Стойността на тези продукти наистина е малко висок и непоносима за едно средностатистическо домакинство. Това, което обаче е важно да отбележим е бързата възвръщаемост на вложените средства. Като един от основите фактори, заради които много хора подменят стандартните климатични системи с термопомпи е това, че иновативните уреди могат да намалят сметките за електричество с до 80 %. А това безспорно при една бърза сметка идва да покаже, че спестените средства от месечни разходи за отопление изплаща с много бързи темпове инвестицията.

Инверторна термопомпа

Това, което ще откриете на пазара определено ще ви стресира като цена. Монофазните термопомпи за отопление стартират от около 4000 лева и достигат на 10000 лв. Трифазните пък са още по-скъпи и определено са причина уредите все още да не са толкова разпространени у нас. Но пък за сметка на това имайте предвид, че този вариант за отопление не свежда своята приложимост само до това да захрани радиаторите или подовото отопление в къщата или апартамента ви. Ефективността от ползването на термопомпи идва от това, че уреда е успешно приложим както през зимните месеци, за осигуряване на топлина така и през лятото, когато може да работи и в режим охлаждане. Инвестицията си заслужава, тъй като повечето модели термопомпи могат да осигурят и неограничено количество топла вода на домакинството.

Кои термопомпи са препоръчани от специалистите

В зависимост от общата квадратура на жилищната площ, която трябва да обслужва една термопомпа е решаващ момента, в който преди да инвестирате е важно да направите професионална консултация. Както при всеки друг тип отопление и тук е добре да се изчислят топлозагуби и ред други детайли, които да могат да ни насочат към най-подходящия за площта уред. Едни от доказаните решения в световен мащаб в търговията с термопомпи са:

  • Toshiba Estia Powerfull

Термопомпите на японската марка се предлагат във варианти моно и трифазни. Да, цените им са високи, но бързата възвръщаемост е решаващия момент, който провокира клиентите да избират точно такива уреди. Изключително гъвкави възможности за монтаж, безшумен режим на работа, седмичен програматор, защита от замръзване и още редица други преимущества предлагат тези термопомпи на своите клиенти. Ползвателите ги определят като наистина най-добри, надеждни и икономични;

  • Viessmann Vitocal

Бранда също е сред утвърдените производители на високоефективни и революционни решения за отопление и охлаждане. Сред основните предимства на термопомпите на марката са високия клас енергийна ефективност, възможност за отопление и охлаждане, опции за бърз и сигурен монтаж, частично натоварване и други.

Различни са методите за отопление и охлаждане, които използва съвременния потребител. Но ако търсите оптимално екологичен и икономичен вариант то си струва да инвестирате в по-висока цена за термопомпа.

Top