Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Защо си струва да замените стандартната печка на дърва с котел

Защо си струва да замените стандартната печка на дърва с котел

котел на дърва

Ако и вие сте от домакинствата, които залагат на отоплението на дърва, въглища и брекети със сигурност вече търсите алтернативни и подобрени уреди, с които да замените остарялата печка. Факт е, че много хора са елиминирали възможността да се отопляват на ток поради високата цена. Да не говорим, че топлината от електроуредите по нищо не може да се сравни с тази на от горящите в камината или печката дърва. Много удобно е да се приложат и локални отоплителни инсталации с радиатори, които обхождат цялата къща или апартамент и така се гарантира невероятно добра и постоянна температура в жилището. Но кой е подходящия уред при ползване на дърва, въглища и брекети – котел, камина или печка? За най-ефективните решения ще ви разкажем днес.

Котли на дърва – защо са по-добри от камините и печките

Няма как да твърдим обратното за ефективността при използване на дърва за отопление. Гарантирания уют и постоянната температура в цялата жилищна площ наистина са супер алтернатива, с която се спестяват пари. За да намалим още повече разходите обаче и да реализираме икономии наистина има значение от това на кой от уредите за отопление да възложим отговорността по изгаряне на дървата за огрев.

Ако сте ползвали до този момент печка или камина сте наясно с обслужването и ангажираността, която трябва да приложите и то ежедневно. Не така стоят нещата с котлите на дърва. При тях замисъла е в следното:

  • Да се намали времето за зареждане. При котлите честотата на подаването на дърва за огрев е намалено, което на практика е причина за оптималното разходване на топлината и забавяне на процеса на изгаряне, което реализира реални икономии;
  • Корпуса на котлите на дърва е изработен от здрава стомана, което на практика не позволява дори минимални загуби на топлина. Както знаете стоманата има едно невероятно свойство, а именно да задържа топлината максимално дълго във времето;
  • Капацитета на горивните камери при съвременните котли на дърва е доста голяма, което е също причина да не се налага непрекъснато да зареждате за да осигурите топлина на жилището си;
  • Цената не котлите на дърва е достъпна, което също е част от приоритетите провокиращи интереса на потребителите към тях.

Това са някои от главните аргументи, които можете да вземете предвид при покупка на котли на дърва. Разбира се, онова от което се вълнуват мнозина от търсещите по-ефикасно отоплително решение за зимата е какви са предлаганите на пазара цени на котел на дърва.

Струва ли си инвестицията

Ако ви кажем, че цените са достъпни дали ще се съгласите след като видите, че те варират от 1000 до 4500 лева за котел. Всъщност тези фрапиращи разлики между отделните решения не са случайни.

котел

Причина за разнородните цени на котлите на дърва се дължат на някои важни фактори:

  • Капацитет и мощност. Има модели, които са предназначени за малки площи между 50 и 70 м2. Тук инвестицията не е толкова голяма, тъй като мощността на котела е до 25 kW. Цените  на тези котли средно вървят от 100 до 200 лева, което е напълно достъпно като инвестиция за едно домакинство, отопляващо такава площ. Вариантите с капацитет от 50 kW до 110 kW са доста по-скъпи, но имайте предвид, че отопляемата площ с такива котли достига до 200 и повече квадратни метра;
  • Марка. Производителите, които са утвърдени на пазара разбира се, предлагат оптимално качествени и безопасни продукти, което на практика позволява да инвестирате разумно и отговорно;
  • Енергиен клас А или А+. както при битовите електроуреди така и при котлите на дърва има енергийна ефективност. Сами се досещате кои ще ви струват повече и кои по-малко.

Каква цена сте готови да платите за котелна дърва е личен избор. Вариантите, които ще изберете със сигурност ще намалят обичайните ви отоплителни разходи, а разходването на дървата за огрев ще доста по икономично и рентабилно.

Top