Вие сте тук
Начало > Кухня > Гранитни мивки – какво е полезна да знаете за тях преди да ги закупите

Гранитни мивки – какво е полезна да знаете за тях преди да ги закупите

Гранитна мивка

Изненадващо ли е за вас твърдението, че гранитните мивки за кухня се предпочитани пред останалите заради своята здравина? Ако четете тези редове вероятно сте на прага на предизвикателството наречено „избор на кухненска мивка“ и търсите всяка една полезна информация, която може да се окаже решаваща за вашата крайна цел и мисия – аранжиране на кухненски кът удобен, практичен и устойчив на ежедневно натоварване. Действително видовото многообразие може да ви обърка, но точно поради това днес сме твърдо решени да дадем важни отговори по отношение на спецификата и характеристиките на гранитните мивки като едни от най-продаваните продукти част от кухненското оборудване.

Роля на кухненската мивка в дома ни

Статистически времето, което прекарваме над мивката в кухнята наистина не е малко. Проучване сочи, че над 70 пъти дневно се отправяме към тази зона, която ползваме още със ставането сутрин и приготвяне на кафе или чай, измиване на плодове за закуската и т.нат. Всъщност за всички дейности, свързани с храна и напитки, миене на съдове и ръце се отправяме именно към нея… нашата кухненска мивка. Точно в това се крие и високото критичност и максимален брой изисквания, които имат клиентите спрямо подбора на този съществен за кухнята атрибут:

 • Да е удобна и практична;
 • Здрава и издръжлива на високи и ниски температури;
 • Да не се замърсява лесно от определени храни и напитки като кафе и червено вино;
 • Да се почиства лесно дори без препарати.

Много ли искаме от новата си мивка? Всъщност това са напълно нормални и естествени реакции от страна на клиента, който се насочва към продукт, напълно отговарящ на неговите очаквания по отношение на оборудване, което както стана видно се използва доста често в ежедневието.

Защо материала за изработка има значение

мивка

За да се покрият в максимална степен по-горе изброените изисквания спрямо характеристиките на новата ни мивка е важно да се ориентирате към материал за изработка, който може да ви го предложи.

Материала вложен в изработката на мивката за кухня е от решаващо значение за нейната ефектна визия, модерна концепция, здравина, удобство и издръжливост. Ето ви достатъчно причини и вие да насочите поглед не към алпака, иноск, керамични мивки, а такива от гранит. Гранитни мивки и тяхната популярност днес на пазара наистина е оправдана. Оценката, която клиентите дават на този модел кухненско оборудване е напълно обяснима и оправдана. Причините се крият в самия материал, който още със създаването си даде заявка, че може да осигури най-висок клас качество и надеждност дори при екстремно ежедневно натоварване.

Нека обаче се съсредоточим към главните приоритети на материала гранит, от които се изработват едни от най-добрите мивки за кухни:

 • Луксозно присъствие във вашата кухня

Неповторимостта на изработката на тези мивки ги прави не просто уникални. Те се превръщат в истинско бижу, допълващо интериорната кухненско концепция;

 • Висока издръжливост

Здравината на гранита наистина е невероятна;

Дори механични повреди с метален предмет няма да позволят лесно разрушаване и повреждане на мивката ви, което предполага, че в нея можете да измивате всякакви съдове от метал. Издръжлив е материала на топлина, ниски температури, удар, химикали;

 • Дълголетие

Това, че са известни като вечните гранитни мивки не е случайност. Такава мивка ако не ви омръзне при дългогодишно ползване няма как да се наложи да бъде сменена.

Със сигурност до тук изредените факти за гранитните мивки няма как да не са ви впечатлили. Обаче ще ви издадем една тайна – гранита е доста тежък материал и за да изберете и монтирате такъв вид мивка наистина е изпитание за майстора, който ще се заеми с тази трудоемка задача. Освен това изцяло изработените от гранит мивки са доста скъпички и е истински лукс масовия потребител да се възползва от тях.

Това обаче не бива да ви спира да заложите на красив елемент като гранитната мивка в кухнята си, защото на пазара доста нашумя по-малкия брат на гранитната мивка, а именно онези, които са изработени от композитен материал. Ето, че няма нужда да се отказвате от предоставения лукс в кухненската зона, защото композитния гранит е:

 • Много по-лек и лесен за манипулация;
 • Достатъчно здрав и устойчив като гранита;
 • Може да се обработва в различна форма  ида се тонира в избран цвят;
 • Цената му е многократно по-ниска от естествения гранит;
 • Удачен вариант е за домакинства, които държат на интериорната практична визия и естетика в своя дом.

В заключение

 • Кухненската мивка е един от основните части от оборудването на зоната с най-висок интензитет на натовареност;
 • Гранитните мивки, които най-често се купуват от потребителите не са изработени само от гранит, а са композитна смес, която допринася за възможността все повече клиенти да се възползват от иновативния лукс и удобство, което тези мивки предлагат.
 • Цената, която средно се плаща за такъв вид мивка зависи от размер, форма, производител, но  повечето случаи варира в стойности между 200 и 350 лева;
 • Гранитните мивки са най-предпочитания вариант заради високите стойностни качества на материала като здравина, устойчивост, естетичност и дълголетие.
Top