Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Инструменти за Ремонт > Какъв е смисъла от инсталиране на електронни водомери в имотите?

Какъв е смисъла от инсталиране на електронни водомери в имотите?

водомер

При строителните мероприятия се изгражда конструктивно не само конкретен имот, но същия се свързва с водопровод и електричество. Според одобрения проект се залагат точните измервателни уреди. С оглед на това да бъдат улеснени доставчиците при отчитане на консумацията от абонатите е необходимо да изясним, че става въпрос за такъв потенциал от опции и решения, които са изцяло дигитализирани. Софийска вода АД например въвежда за новостроящите се сгради оборудването им с електронни водомери. Това гарантира прецизност при отчитането както и  осигуряването на отлични условия, които намаляват значително разходите на дружеството.

Списък с преимущества

Преди всичко идеята за дигитализиране на отчитането се конкретизира с това, че както абонатите така и доставчика имат не малко ползи от това да се въведе тази практика за дистанционно отчитане. Всъщност все повече се оказват ВиК дружествата в страната, които смятат за ефективно решението за цялостна подмяна на водомерите с такива, които са иновативни, прецизни и изключително коректни.

Ето и кои са основанията за прилагането на изискването при новостроящите се сгради да се използват именно дигитални водомери, а при настъпил период на подмяна във вече обитаеми и експлоатирани сгради старите аналогови също да бъдат подменяни с високотехнологични апарати за отчитане разхода на вода:

  • Пестят време;
  • Отчитат точно и коректно;
  • Не се ангажират инкасатори за да бъде осигурена информация за показанията на водомерите;
  • При проблем с уреда дружеството получава информация за неточност при работа и това налага издаването на предписание за смяна или ремонт;
  • Няма риск от надписване на сметки поради неправилно отчитане и други.

Накратко се оказва, че това нововъведение е изключително полезно и благоприятно за вас и доставчика на вода. И двете страни са облагодетелствани като главната мисия е да се оптимизират разходите и това да не повие върху повишаване цената на водния ресурс.

Има ли изисквания за смяната на старите водомери с нови?

електронни водомери София

Инсталацията на електронен водомер си има своите особености. Задължително е освен текущата работа уреда да бъде свързан със софтуера на доставчика на вода в София. Затова имайте предвид, че едно от главните изисквания за използването на конкретна услуга е да се инвестира в екип, който разполага със съответния лиценз за извършване на демонтаж на стар и монтаж на електронно устройство.

Разбира се основните етапи се отнасят до:

  • Оглед и описание състоянието на аналоговия водомер;
  • Изготвяне на протокол с опис на показанията и номера на пломбата;
  • Следва монтиране на новия с електронно, дистанционно отчитане;
  • Извършване на тест;
  • Пломбиране и узаконяване.

Няма защо да се тревожите относно процедурата, защото опитните компании, които разполагат с валиден лиценз, издаден от ВиК дружеството доставчик следват строго процедурата и ще ви спестят доста ангажименти. Изцяло подмяната и документалното оформление се извършват от специалистите.

Тарифи

При монтаж или смяна на стар аналогов с такъв с дистанционно отчитане водомер се използват едни и същи механизми. Затова можем да споделим, че тарифата, която ще заплатите не би следвало да е притеснителна. Възможно е да бъде по-висока в случай, на нужда от допълнителен ремонт, който се отнася да осигуряването на правилен монтаж и инсталация на  съоръжението.

Съвета на експерти от дружеството доставчик от София е преди всичко да се вземат под внимание всички онези обстоятелства, които имат отношение към това да се подсигурят реални условия за ефективно, сигурно, гарантирано и прецизно инсталиране на водомера с електронно отчитане за да е оптимално надеждна и прецизна работата му. Всички лицензирани фирми, които предоставят такава услуга издават гаранции, а цената е желателно да бъде предварително договорена с оглед на това да няма потенциални неприятни изненади пи настъпване на момента на заплащане.

За повече информация относно услугата можете а се свържете с екипа на ВиК Хелп София.

Top