Вие сте тук
Начало > Кухня > Как се избира аспиратор и защо да е с пълно вграждане

Как се избира аспиратор и защо да е с пълно вграждане

аспиратор

Немислимо е да си представим съвременната кухня без аспиратор. Това е уреда, който способства за отвеждането на миризмите и парата в комина, а това от своя страна предотвратява разпространението на ароматите из цялото жилище. Едва ли предпочитате дори при влизане в спалнята или банята да усещате мирис на пържени картофки и скара. Ето я главната причина да не се подценява необходимостта от аспиратор в кухненската зона. Но как да изберем такъв, който действително бихме определили като подходящ? Вариантите са много, а реално ние имаме нужда само от един. Има няколко специфични ключови точки, които биха ви помогнали да се справите с вземане на правилно решение. именно на тях ще акцентираме днес с една единствена цел – да ви улесним в ориентирането в океана от предложения.

Свободностоящ или вграден

Основен въпрос, който често се дискутира в социални мрежи и форуми е именно въпроса са монтажа на аспиратора. Аспиратори за пълно вграждане, варианти с частично вграждане, декоративни, тип камина, свободностоящи – разнообразието наистина е голямо и от самото им наименование следва да предположите за начина, по който те биха изглеждали в кухнята ви.

Може би ще се изненадате, че стартираме именно с дизайна на аспиратора. Имайте предвид, че е важен облика, мястото на позициониране и ролята на аспиратора, а всичко това трябва да бъде максимално добре премерено като отговори. Не във всички кухни биха паснали аспиратори за пълно вграждане както и се оказва невъзможно да приложите вариант тип камина. Самата кухня определя дизайна на аспиратор и именно поради това е определящо да се тръгне точно от тук.

Вградени аспиратори – предпочитания на клиентите към тях

Модерното обзавеждане предполага повече елегантност и удобство в кухненската зона. А всяка една домакиня е привлечена от уредите за вграждане, тъй като на практика те:

 • Пестят пространство;
 • Могат да се монтират на желаните места;
 • По-лесни са за управление;
 • Почистването не е толкова ангажиращо предвид малката видима част на уреда.
аспиратор за пълно вграждане

Всичко това се отнася и до аспираторите за пълно вграждане. Не са елегантния избор, с който дискретно и красиво ще оборудвате новата си кухня. А безспорно удобството на този вариант аспиратори се дължи на факта, че осъзнавате тяхното присъствие само и единствено, когато имате реална необходимост от тях.

Като цяло вградените аспиратори са много по-добрите решения, тъй като те деликатно заемат мини площта в шкафа, която сте им отредили и определено не създават трудности нито при експлоатиране, нито при почистването им. А това няма как да не ги превърне в предпочитани от домакинствата.

Техническите характеристики

Качествения аспиратор освен адаптивен към нашия интериор трябва да отговори и на съответните показатели. Все па не избирате само уред, който да присъства, а да не върши никаква работа. Много домакинства грешат в подбора на аспиратор и в последствие коментират, че той не работи ефективно. Причините за това са:

 • Неправилно изчислена мощност;
 • Прекалено шумен вариант;
 • Ниски всмукателни способности;
 • Аспиратора не отговаря на квадратурата на помещението.

Неволите с работата на аспиратора всъщност ще се появят още при първото му пускане, така че осъзнаването на грешките ще настъпи твърде бързо.

Как да се определят важните характеристики, които биха били ефикасни и приложими за нуждите на домакинството? Най-правилно се оказва консултацията с професионалист. Във всеки магазин за битова техника има консултанти, които биха могли напълно професионално да ви дадат съвети по отношение на вида, марката, модела, мощността на аспиратора, така че за да не губите време можете да се отправите към близкия до вас такъв.

Друг начин да си набавите нужната информация е директно от сайта на производителя, който сте предпочели. Обикновено там има доста подробности по отношение на аспираторите, така че също биха били от полза по отношение на вашето ограмотяване спрямо този домашен уред.

Най-важните неща, на които обаче е решаващо да акцентирате са:

 • Капацитет на аспиратора

Независимо дали и с пълно вграждане или не е много важно поглъщащата мощ да бъде съпоставима на пространството. Не взимайте само зоната за готвене под аспиратора, а на цялото помещение, защото в противен случай рискувате да си навлечете неприятности по отношение на ефективността на уреда;

 • Ниво на шум на мотора

Иновациите в сектора залагат на все по-мощни, но тихи мотори. По принцип моделите вградени аспиратори са по-безшумни и поради това, че се монтират в шкаф. Но въпреки това при покупка на аспиратор винаги следете за цифрите, които отбелязват шума, който се генерира при работата на мотора;

 • Управление

Все по-елегантни и управлявани буквално с един пръст. Така можем да опишем новите иновативни модели аспиратори за пълно вграждане. Сензорите позволяват наистина да се използват лесно, бързо и съобразно образувалата се пара над съда за готвене. За повече ефективност производителите предлагат разнообразни нива на аспириране, което подобрява качеството на изсмукването на миризмите и парата.

Съмненията, че ще се справите с правилното подбирана аспиратора за пълно вграждане са разбираеми. Характерно за тези уреди е, че не бива да правите компромиси, тъй като от тяхната роля и способности зависи бързината и ефективността на отстраняването на миризмите при готвене. Заложете на доказани марки, утвърдени магазини и уреди с поне 5 години гаранция.

Top