Вие сте тук
Начало > Кухня > Кухненски мивки – ръководство за избор

Кухненски мивки – ръководство за избор

мивка

Кухненското оборудване обхваща доста голям диапазон от продукти и изделия, чиято основна роля е да се осигури балансирано и удобно решение, с което наистина да останем максимално удовлетворени. Уреди от най-висок технологичен клас, пособия от ранга на смесители и кухненски мивки, които да ни осигурят безупречна хигиена. Не са за подценяване елементите, които сформират цялостния, завършен и функционален облик на кухненската ни зона. И ако се питате защо я наричан сърцето на дома то едва, когато се изправите пред ремонта на кухнята и предприемете нейното оформление оборудване ще установите, че и вие сте изключително взискателни към всеки един от компонентите, които смятате да използвате тук. Днес няма да избираме вградени уреди или пък мебели, които да са лесни за почистване. Темата на днешната ни публикация ще са видовете кухненски мивки, защото тяхната роля е също толкова специфична и решаваща за да се намери баланс, идилия и хармония в интериорно отношение.

Избора на кухненска мивка преминава през няколко етапа. Като фокусна точка във всяка кухня тук е особено важно да се обърне както на техническата част така и на естетичната. Така, че да започваме с нашия своеобразен наръчник, чиято основна цел е да помогнем и на вас да намерите перфектното решение.

Според формата и размера

За да бъде естетична и комфортна една кухня естествено, че е от значение какъв е размера и формата на мивката. Кухненски мивки откриваме в доста интересни пропорции и дизайн, което на практика е причина да помечтаем за нещо по-нестандартно и шикозно:

  • Овални. Традиционни мивки, които са предназначени главно за измиване на продукти и за личната ни хигиена. Те са адаптивни и не се нуждаят от много място особено ако и самата кухня не се отличава с особени габарити;
  • Правоъгълни. Също функционални решения, намиращи приложение във всяка кухня. Те са универсални, функционални и ергономични. Освен това се предлагат в различни размери, което е хубаво, защото при липса на миялна машина съдовете също се измиват в по-големите правоъгълни мивки с лекота;
  • Триъгълни. Те са една много добра очарователна алтернатива за ъглови кухни, при които работната площ е ограничена. Не просто ще спестите място от плота, но ще си осигурите и мивка, в която да измивате всичко нужно за кулинарните ви дейности. А отцедниците на триъгълните мивки се оказват супер ефективни и практични.

Всяка една форма си предлага в размери, които биха се адаптирали към всякакви размери кухни. Така, че тук едва ли ще срещнете особени трудности при подбор.

Материали

Спецификата на кухненските мивки е и в това, че производството далеч премина границите на въображението ни. Ако преди години най-често мивките са изработвани от камък и дърво с помощта на сечива то днес нещата стоят далеч по-изпипани, креативни и естетични. Някои от материалите, от които биват изработвани кухненски мивки наистина са доста разнообразни. И ако едни са познати на аудиторията, то за други вероятно за пръв път ще чуете. Имайки предвид това, че търсим удобство, здравина, износоустойчивост както и максимален комфорт, хигиена и естетичност ето, че ролята на материалите за изработка на мивки за кухня никак не е за подценяване:

кухненска мивка гранит
  • Алпака.

Доста популярен вид мивки. При тях акцента е в метала, който е неръждаема стомана или друг модифициран вид, който не корозира и не дефектира. Така всичко, което преминава през мивката се оказва чисто и перфектно измито без риск от замърсявания. Това, което отблъсква клиентите по отношение на алпака мивките е това, че освен сив цвят при тях яма друга опция. Но за сметка на това са доста евтини, което пък е причина да намират приложение в барове, заведения за хранене и т.нат.;

  • Гранит.

Може би най-предпочитаните мивки за интериор на кухня. Те се отличават с феноменална здравина. Освен това няма как да не сте привлечени и от факта, че тези мивки могат да бъдат оцветявани във всички цветове на дъгата, така че независимо от вида на кухнята и нейните тоналности то с гранитните мивки няма как да не откриете идеалния нюанс;

  • Полимермрамор.

Това е по-евтиния събрат на гранита. Освен здрав кварц в състава на тези мивки има и полимерни смоли, които реално създават неразрушима връзка и стабилност между компонентите. Така не просто получавате хубава и удобна кухненска мивка, а възможно най-здравата. Също има опции за тониране, както и форми и размери, които да паснат на индивидуалните ви нужди. Така с полемермраморните мивки решавате визуално и функционално оборудването за работната зона;

  • Фатгранит.

Това е революционен материал, който е създаден от българския производител на мивки ФАТ. Тук се акцентира върху износването на материала, удароустойчивостта му, антибактериалния състав както и многообразието от цветове, форми и функции.

За да сте доволни от новата си мивка то е ясно, че тя следва да бъде в практичен размер, брой корита колкото са ви нужни, както и размер, адаптиращ се към интериора. Ако успеете да съчетаете това с подходящия здрав материал то ще получите мивка с доживотни качества, която да ползвате без притеснение години наред.

Top