Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Детски стаи изпипани до последния детайл – мечтата на отговорния родител

Детски стаи изпипани до последния детайл – мечтата на отговорния родител

детски стаи

Обзавеждането на детски стаи включва три основни етапа. За родителите, на които им предстои да се сблъскат с този важен момент е определящо да изпълнят всеки един от тях с оглед да осигурят на своите съкровища възможно най-естетичната, удобно и комфортна зона за почивка, игри и подготовка на уроците. Как да се справите и вие с избора на мебели за стаята на децата си и колко време, както и пари би ви коствал целия точи процес? Отговорите очаквайте след малко.

Избор на подходящо помещение – първи етап от обзавеждането на детската стая

Ако имате щастието да живеете в многостаен апартамент то е добре да помислите кое от помещенията ще бъде подходящо за детска стая. Честа практика при строителството на сгради е спалните да са в едната част на дома, а дневната и кухнята в друга. Така се гарантира спокойна и пълноценна почивка далеч от шумовете, които са неизбежни при по-динамичните и обитавани от цялото домакинство и гости място. И ако трябва да избирате измежду 2 или 3 спални подходящата за оборудване като детска стая то ето ги главните насоки, от които да се водите:

  • Светлината и доброто изложение на стаята е от значение за развитието на детето. Не избирайте най-тъмната и лишена от слънчева светлина стая, защото това безспорно ще доведе до ниско самочувствие и ред здравословни проблеми. Слънчева и големи прозорци, с източно или южно изложение нека бъде помещението, което ще обзаведете като детска стая. Само така детето ще се чувства значимо и специално;
  • Пространство. В зависимост дали стаята ще се обитава от едно или две деца има голямо значение каква е нейната квадратура. Детски стаи средно се препоръчва да бъдат в рамките на 10-15 квадрата, което е една добра площ, в която да могат да бъдат избрани най-важните мебели, а освен това да се осигури и място за свободно преминаване;
  • Близост до родителската спалня. ако ще обзавеждате стая на тийнейджър то това не  е от особено значение. Но ако детето е на 3 години е важно да сте наблизо за да реагирате ако то има нужда от вас да му донесете вода или просто да го гушнете за да го успокоите от страха от тъмното и сънуван сън.

Ако сте готови с избора на помещението на детска стая следва етап номер две, а именно да изберете обзавеждането.

Мебелите в детската стая – комплект или единични

Ако искате по-бързо да решите ангажимента с обзавеждането, но това да не е някакъв компромис то варианти в търговската мрежа има достатъчно. Готовите комплекти както  и модулни системи за обзавеждането на детската стая са разумния избор за родители, които ценят времето  и парите си.

детски мебели

Стила, габаритите, цените на готовите мебели за детски стаи наистина са доста многообразни. Ако решите да заложите на такова оборудване и обзавеждане е правилно да спазвате следните насоки:

  • Съобразете се с възрастта на детето;
  • Гледайте с перспектива на обзавеждането. Ако малчуганите са на възраст 5-6 години несе водете при избора на мебели от любимите им анимационни герои, тъй като само след няколко месеца те ще бъдат други, а обзавеждането най-вероятно ще бъде обявено за бебешко. Така, че изберете нещо по-функционално като дизайн, което да е подходящо за ползване и след навършване на възраст 10-12 години;
  • Правилната комбинация на елементите. В зависимост от това каква е квадратурата освен важните легло и гардероб бъдете взискателни и към работните мебели в детската стая като бюро, стелажи, етажерки. Това са детайлите, които са много полезни и създават добра организация в стаята.

На първо място при избора на обзавеждане е да осигурите на децата място за ефективна почивка и самостоятелност. Когато си имат собствена стая те знаят, че трябва да се грижат за нейната подредба, чистота и комфорт. След втората фаза и избора на комплект или отделни мебели, които да композирате в детското обзавеждане следва и етап номер три.

Трети етап от избора на детско обзавеждане – сигурност и безопасност

За родителите е важно децата да се чувстват добре. Това на практика гарантира на родителите спокойствие, че техните съкровища са защитени и в безопасност. Избирането на мебели за детска стая освен до тук изброените специфични характеристики има нужда и от по-детайлен анализ на тяхната техническа характеристика т.е.:

  • Да са максимално здрави. Да не падат дори при леко неволно бутане следствие на щурите игри на децата;
  • Да са стабилни и безопасни;
  • Да са екологични;
  • Да са максимално красиви и внасящи добро настроение в стаята.

Никак не е лека задачата, която стои пред родителите да създадат организиран, безопасен и изпълнен с креативност интериор. Невероятно преживяване е да се оборудва стая, която ще ползва 7-8 години. В основата на избора на детска стая и мебелите в нея е да се водите от интересите на детето/децата си. именно така ще им осигурите място, в което те да се развиват, творят и да се чувстват в свои води. А с много любов, ангажираност и отговорност крайния очакван резултат няма да закъснее.

Top