Вие сте тук
Начало > Кухня > Мивките в кухнята – какво е нужно да знаете при покупка на нова

Мивките в кухнята – какво е нужно да знаете при покупка на нова

Гранитна мивка

Без какво не може една съвременна кухня? Без практично обзавеждане, ергономични и икономични електроуреди, гъвкава и достатъчно голяма мивка с функционален смесител. Реално това е мечтата на всяка домакиня, за която кухнята е не просто зоната за готвене, а мястото, в което полага грижи за любимите си хора, развихря се за да приготви вкусни ястия за гостите си и се вдъхновява от това да удовлетвори вкусовите претенции на приближените си. Но за да се стигне до този момент има доста път, който трябва да се извърви. И ако вече сте наясно със стайлинга на кухненската мебел и сте избрали уредите за вграждане то ето, че настъпва момента, в който на дневен ред е избора на кухненската мивка. Каква да бъде тя, препоръчително ли е да бъде вградена за да следва концепцията на обзавеждането и оборудването, и какви са основните особености на тази важна част от оборудването на кухнята предстои да ви разкажем днес.

Да започнем от материала

Изключително важен елемент от кухненската зона е оказва мивката. Може би не се замисляте, но това е част от оборудването, което се ползва поне 70 пъти на ден. Независимо от това дали ще измивате съдове, хранителни продукти или пък ръцете си то винаги прибягвате до мивката като средство, което да организира хигиенните процеси в кухненската зона.

Вариантите за кухненски мивки за вграждане са изключително многообразни. С цел да се създадат здрави и удобни решения, които да се ползват дълги години производителите на тези продукти са изключително креативни в предложенията си. реално кухненска мивка може да се произведе от всякакъв материал, но онези, които си заслужават и отговарят на най-високите изисквания на клиентите са:

  • Неръждаема стомана (алпака, инокс)
мивка алпака

Вероятно няма да се изненадате от факта, че това са едни от най-ползваните  предпочитани кухненски мивки. Причините за този висок интерес към тях се дължат на утвърдеността им през годините, лесната поддръжка, ниската цена. Ето показатели, които се оказват особено приоритетни спрямо това да са толкова популярни и наистина да се ползват с висок рейтинг сред потребителите и то не само за домашните потребности, а също така и спрямо бизнеса – ресторанти, кафенета, сладкарници и т.нат.Идеални решения за мивки за вграждане, които не изискват кой знае какви особености и умения при монтаж. Неудобствата на този вид материал се дължи на факта, че лесно са драска, което предполага да ви дадем и съвет при покупка на такъв вид мивка да избягвате прекалено полираните варианти;

  • Гранитни мивки

Всъщност това са кухненски мивки за вграждане, които се изработват от композитен материал. Използват се свързващи и подобряващи свойствата на гранита синтетични материали, които спомагат за това днес този вид мивки за кухня да се приемат като едни от най-здравите и качествени. Спецификата на тези продукти е в тяхната издръжливост, устойчивост на надраскване и всякакви други механични повреди, естествен външен вид, елегантен дизайн, възможност за тониране и т.нат. Както и при произведените от неръждаема стомана мивки тук също опцията на вграждане е на дневен ред, тъй като това са изделия, които напълно могат да се адаптират дискретно и стилно във вашата нова кухня. И тъй като това не са много евтини решения за да оправдаят по-високата си цена е нормално да предоставят и повече възможности на домакинствата. А сред екстрите, с които са надградени гранитните мивки се нареждат – покритие за отблъскване на мазнини, намаляване на появата на бактерии, удароустойчивост и издръжливост на химикали;

  • Фаянсови мивки за вграждане

Това са така известните още като глинени мивки. Но за да придобие този неповторим почерк глината и да изглежда така лъскава се прилагат изпичане на висока температура както и гланциране със специални материали. Тези мивки за кухня са особено красиви и също като композитните могат да бъдат оцветявани. Недостатъка им обаче е в това, че при тях издръжливостта не и толкова висока и ако кухнята не е от най-натоварваната зона можете да заложите на такива, но ако има пряк риск от повреда то е ви съветваме да залагате на такива. А освен това са и от мивките за вграждане, които изискват повече грижа за поддръжка;

Разбира се, има не малко други материали, от които могат да бъдат изработвани кухненски мивки за вграждане. Такива са чугун, естествен камък и много други. Въпрос на индивидуална преценка е да се изберат такива, които да отговарят на нуждите и натовареността на кухнята като важна част от дома.

Форма и размер

След като вече имате яснота по отношение на материала идва ред да се заемете с това да изберете практична форма и размер за новата си кухненска мивка. И тук опциите са достатъчно многообразни. Сред предпочитаните от клиентите са:

  • Големи мивки с овална или квадратна форма;
  • Мивки с повече дълбочина;
  • Мивки с две корита;
  • Мивки с едно корито и отцедник;
  • Ъглови мивки и други.

Избора на форма и размер на мивката за вграждане до голяма степен зависи от спецификата на кухненската зона както и параметрите на плота, в който ще бъде вградена. Така, че дано да сме били полезни с основните акценти, които са важни при подбора на тази важна част от съвременната кухненска зона.

Top