Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Нови Мебелни Фирми > Ергономичен стол – по какво се различава от останалите офис модели

Ергономичен стол – по какво се различава от останалите офис модели

офис

Знаете ли, че има български стандарт, който касае ергономичността на офис столовете. Той е известен с абревиатурата БДС EN ISO 9241-5. Понятието“ офис стол ергономичен“ се наблюдава често в публикации както и търговски предложения, към които клиентите се ориентира, защото им звучи модерно и новаторско. Реално обаче ергономичността се оказва наистина изключително сериозен фактор, който повлиява правото ни на избор, тъй като има специално отношение към нашето здраве, безопасност, правилна стойка по време на работа както и облекчаване на болките в гърба, които изпитваме. Фокусът на публикацията ни вече разбрахте, че ще бъдат ергономичните офис столове. Какво представляват и какви са техните характеристики предстои да разберете сега.

Що е то ергономичен стол

И сега може би ще ви се стори странно, но нормативната уредба за изработката на столове и осигуряването на стандарт за удовлетворение на клиентите също е формулирано документално. Здравословните и безопасни условия на труд са квалифицирани в допустими минимални стойности, което на практика предполага, че под това ниво на комфорт съответния стол не се приема като ергономичен. Не може така безконтролно всеки производител да слага етикети, които реално не покриват нормативната база, така че имайте предвид следното – за да излезе на пазара и в описанието да фигурира термина +ергономичен е приоритетно да се покрити всички критерии съобразно нормативния документ.

Как се определя ергономичността:

 • Един офис стол да бъде изключително стабилен;
 • Лицето, което го ползва да не изпада в безтегловност;
 • Да има свобода на движенията;
 • Стола да осигурява лесно регулиране на избраната от лицето поза;
 • Седалка, височина и облегалка да са задължително регулируеми;
 • Извършването на работа да не се превръща в изпитание, а удобство.

Въпреки, че човек е седнал на офис стол то това не означава, че на всяка цена ще ес чувства максимално комфортно. Физическото натоварване е не по-малко от това на други професии, което реално нарежда служителите работещи в офис сред едни от най-застрашените от гръбначни изкривявания. А точно тук идва ролята на ергономичния офис стол – да осигури онова безупречно удобство, което да повиши ефективното и рационално свършване на определен обем от работа.

Изисквания, които гарантират спокойната ви офис работа

Да е ергономичен един стол означава да бъде изпипан до съвършенство спрямо комфорта, който ви предлага. Неговите елементи като:

 • Облегалка;
 • Седалка;
 • Механизми за регулиране;
 • Подлакътници, височина и други технически показатели.

Всичко това има пряка връзка с това наистина да предостави на лицето, което го използва свобода да се чувства на място. Всяка една промяна на позата реално е последвана от ергономичния офис стол, той се движи с тялото ви и му осигурява опора, независимо от това къде и как сте седнали или облегнали.

ергономичен стол

Какво според вас осигурява един удобен ергономичен стол на хората, които ежедневно се налага да водят застоял начин на живот? Самата ви професия вероятно предполага да сте седнали средно между 6 и 8 часа. С ергономичните офис столове обаче напрежението няма да бъде толкова екстремно както в обикновен работен стол, защото:

 • Гарантира се добра циркулация на кръвта на долните и горните крайници;
 • Създава се удобство при настройване на нивото на седалката спрямо височината на лицето, което използва стола;
 • Гръбначния стълб винаги е в удобно позиция, което спомага за облекчаване на болките и напрежението в гърба и кръста;
 • Дълбочината на седалката на ергономичния стол е достатъчно дълбока, което позволява на хора с различно телосложение да се чувстват максимално комфортно;
 • Подвижност на стола с леко избутване се гарантира с удивително лесните за маневриране колеца;
 • Въртене на седалката на всички страни, което позволява на лицето, ползващо самата мебел да има широк поглед върху случващото се около него;
 • Най-високо ниво на товароносимост.

Ергономичните столове са своеобразен символ на невероятен комфорт и удобство. Всеки би се радвал да ползва такава фантастична мебел, тъй като това не е обикновен офисен стол, а деликатен и съвременен фотьойл, който е в готовност да ви обгърне и да превърне трудовия ден в релаксиращо изживяване.

Столовете тип ергономични са предназначени както за възрастни така и за деца в ученическа възраст. Изключително надеждни и осигуряващи качествена позиция на тялото, предпазващи от гръбначни изкривявания тези столове са идеалното решение за хора, които са в седнала позиция продължително време. Издръжливостта на тези модели варира от 100 до максимално тегло 150 килограма, което предлога използване и от по-едри хора.

Характерно за тези столове е това, че те се предлагат в различни размери и дизайн, но са спазени изисквания на нормативната уредба по отношение на гарантиране на ергономия и комфорт на тялото за лица, чиято работа изисква безопасни условия на труд.

 Освен столовете за офис, които са ергономични на пазара се предлагат редица други модели, които също заслужват внимание. Да, това са продукти с не толкова изявени отлични качества по отношение на удобството и комфорта, но пък са една добра алтернатива за професии, при които се налага по-кратък престой в тях.

Top