Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Инструменти за Ремонт > Кои са причините сметките за вода да са по-високи от обичайните

Кои са причините сметките за вода да са по-високи от обичайните

смяна на водомер

Имате ли усещането, че не отглеждате декоративни рибки, а делфини в дома си от сметката за вода, която последното сте получили? Доста интересно и любопитно за много домакинства е да узнаят, че причината за високите сметки за вода не се дължат на факта, че повишават потреблението, а всъщност проблема си крие някъде във водопроводната система. съвета на специалистите е да се направи обстоен анализ и оглед, при който да се установи причината за трикратното увеличение на водата, която евентуално сте изразходили. Каква е практиката за София и как домакинствата да установят дали да платят високата сметка за вода? Продължете с четенето и ще ви разкажем за основните причини, които са провокирали главозамайващата сума във фактурата ви.

Причини за повишените сметки за вода

Всяко домакинство си има някакъв предел на използваната вода. Това се наблюдава и от инкасаторите, които ежемесечно отчитат показанията на водомерите. Когато обаче забележите, че водомера е отчел повече от обичайното това, което може да се окаже причина са:

 • Наличие на скрит теч;
 • Повреда на водомера.

И в двата случая онова, от което се нуждаете е намесата на професионалист. Обикновено скитите течове дават индикации като повишена влажност в мокрите помещения, мухъл, плесен и други подобни симптоми. Ако не забелязвате такива обаче е време да обърнете внимание на водомера. С времето измервателните уреди дефектират и не отчитат коректно. Това налага тяхната подмяна и е нормално в случая да потърсите съдействие от лицензирана фирма за смяната на водомер София.  Разбира се, за да се установи дали действителната причина е в уреда за отчитане на разходваната вода е важно да се вземат предвид следните факти:

 • Да уведомите инкасатора за вашите предположения;
 • Да се свържете с административната служба от Софийска вода АД за осигуряване на екип за оглед;
 • Да изберете лицензирана фирма, която да ви посети на адрес и да се установи дали фактическата причина е именно в повредата на водомера.

Препоръката в този случай е ясна, а именно да бъде отстранен установения дефектен водомер и да се постави нов. Имайте предвид, че цялата тази операция е за сметка на домакинството от София, така че при търсенето на лицензиран екип, който да има право да прилага такива ремонтни действия от съществено значение е офертата, която ще получите.

Важни стъпки за смяната на водомера

водомер

След като сте преминали през процеса на установяване на повредата и е доказано, че високата сметка за вода е от дефектния водомер идва ред да се направи подмяната му с нов. От Софийска вода АД възлагат тези процедури на лицензирани фирми, които могат да извършват такива ремонтни работи. След като сте намерили най-изгодната за вас оферта, предлагана от фирма от София то е време да бъдат предприети ефективни действия:

 • Посещение на адрес;
 • Изготвяне на протокол за авария на водомера с опис а показания, номер на уреда и пломба;
 • Отстраняване и демонтаж на повредения водомер;
 • Почистване на входовете и изходите на водопреносната мрежа на мястото на отстранения водомер;
 • Поставяне на нов водомер. Тук ще отворим една скоба и ще акцентираме върху това, че за София има предписания за монтаж на нови водомери, които са с дистанционно отчитане, така че когато избирате новия си водомер бъдете внимателни какъв модел ще ви бъде монтиран;
 • Тестване работата и коректността на водомера;
 • Изготвяне на протокол;
 • Пломбиране;
 • Узаконяване.

Независимо от това, че стъпките никак не са малко то имайте предвид, че лицензираните столични фирми по ремонт и смяна на водомери работят изключително бързо и прецизно, което на практика не отнема повече от час като ангажираност. Не отлагайте тази бърза процедура за сметка на високите суми за вода, които ще се наложи да плащате заради повреда във водомера. Свържете се още сега със специалистите от ВиК Хелп, които ще ви представят най-добри цени за услугата смяна на водомер за столичния ви апартамент.

Top