Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Преимущества на подовото отопление

Преимущества на подовото отопление

подово отопление

Факторите, които имат отношение спрямо определянето на най-адекватния метод за осигуряване на топлина през зимата идва да покажат, че действително особеностите на имота имат ключово значение. Най-икономично и рентабилно би ни струвало такъв тип инсталация, която има способността да обхване цялостно всяка една зона от дома. И тук както може би вече се досещате има доста богат асортимент като въздуховодни инсталации, парно или подово отопление. Тъй като напоследък се заговори не само за енергийна ефективност, но също така и за грижа за здравето ни то ето, че има значение на кой от предложените идеи бихме се фокусирали. За да разграничим типовете отопляване то предстои да ви запознаем с това, което е най-безопасно, най-всеобхватно и най-здравословно. А защо именно подовото отопление отговаря на тези принципи ще разкрием отговорите в следващите редове.

Приоритети за здравето

Много хора не знаят, че за да подържат благоприятен микроклимат у дома си няма нужда да използват скъпи филтриращи системи за пречистване на въздуха. Действително при използването на климатици и радиатори нивото на запрашеност в помещението се повишава. Наред с това ключов елемент, който е от съществено значение за здравето е завихрянето на въздуха, което се усеща при споменатите уреди. Но не така стоят нещата, ако инвестирате в подово отопление. Принципа на действие е на лъчиста енергия, която преминава през пода и така се стига до загряване на настилката и отдаването на топлина напълно дискретно и приятно. Извода от прилагането на този принцип е в това, че действително това води до намаляване на домашния прах, който неволно дишаме.

Изолация за подово отопление

И ето, че изводите по отношение на това как подовото отопление оказва директно влияние върху здравословната среда, която обитаваме е в основата на това да инвестираме именно в такъв продукт. Списъка с приоритети, които наистина ще ви впечатлят по отношение на грижата за здравето се дефинират в:

 • Спокойно дишате без да се налага да използвате скъпи филтриращи уреди;
 • Няма риск от изгаряне, тъй като оптималната температура за загряване при подовото отопление е 30 градуса;
 • Намаляване на акарите, които се развиват благодарение на домашния прах, а когато той е намален то и акарите нямат среда на живот;
 • Успокояващ ефект върху симптомите на артрит;
 • Изключителен комфорт и винаги топли крайници, което намалява риска от настинки от хладния под.

Внимателно помислете кой от методите да приложите, тъй като действително има значение какъв ще бъде уреда или инсталацията, която ще използвате за да си осигурите зимен комфорт.

Същност и видове

Реално известно е като подово поради факта, че наистина топлината идва от долната част на помещението, а не от уред или радиатор. Спецификата на този тип отопляване е съобразено с това, че преди да се вземе решение за инсталация е важно да знаете, че:

 • Се монтира под настилката, а това предполага да се направи по време на ремонт на имота или предстоящо нанасяне с предшестващи дейности и липса на настилка;
 • Задължително е да се положи върху равна замазка и специална изолация, която да не позволи топлинни загуби;
 • Разполагате с опция за избор между водно и сухо подово отопление;
 • При водното са възможни използване на уреди като термопомпи, камини на пелети или твърдо гориво, котли на газ и други;
 • Електрическото подово отопление е съобразено с оптимизирането на  разходите и намаляването на сметките за ток;
 • Инвестицията е икономически изгодна, тъй като с подовото отопление получавате възможност за дълъг период на експлоатация.

Преценката по отношение на това дали имота ви би бил по-уютен и топъл с такъв тип подово отопление зависи до голяма степен от това дали сте в състояние да извлечете максимума от това да вложите средства в изграждането на такъв тип инсталация.

Top