Вие сте тук
Начало > Всекидневна > Пет основни принципа за избор на диван

Пет основни принципа за избор на диван

диван

Никога не са излишни съвети, които касаят инвестиране в домашно обзавеждане. Колкото повече насоки откриете, толкова по-малко грешки ще направите ако се налага да изхарчите не малко пари за диван например. И като споменахме една от най-натоварваните домашни мебели то е ясно, че акцента ще насочим именно към това как да се избере перфектния диван и на какво да обърнем специално внимание. Нуждата от нова мебел е провокирана от различни фактори и идеята да се сдобием с такава не е лоша дори и само за да подновим и внесем повече естетика в домашното пространство. Следват пет основни принципа, които е важно да се вземат под внимание, тъй като дивана е от инвестициите, към които е добре да сме максимално взискателни.

Обем на помещението

Всички видове дивани си имат габаритни размери. Те определят брой места за сядане, възможност за функции и ред други показатели, които са свързани с удостоверяването на комфорт и удобство в дадено помещение. Пространството и новия диван задължително трябва да са в синхрон. Балансирането на свободната площ и позиционирането на нова мека мебел в нея не бива да е твърде претрупано и създаващо неугледност. За да се разкрият максималните дадености и качества на дивана е важно как, къде и при какви обстоятелства ще го позиционирате. Ето защо една от първите точки, за които следва да помислите е колко като площ сте готови да отделите от дневната или хола си, така че новия диван да се чувства като у дома си. И да обобщим първивя принцип, с който следва да се съобразите:

 • Съразмерност между габаритите на дивана и помещението;
 • Адаптивност;
 • Да се има предвид оставяне на свободно пространство за преминаване;
 • Да се запази обема на стаята, а не да се избира прекалено голям диван, който „задушава“.

Позициониране на дивана

След габаритите, които следва да са в хармония следващата позиция, върху която е редно да помислите е самото локализиране на дивана в помещението. На пазара има няколко вида дивани:

 • Ъглови. Тяхната задача е да спестят пространство и да се позиционират в един от ъглите като по този начин пестят площ;
 • П-образни. Много стилни дивани, които са предпочитано решение за просторни дневни, предразполагащи за ползване на повече площ;
 • Стандартни прави дивани;
 • Обикновено се позиционират в средната част на дневната на една от свободните стени с цел да се предаде повече естетичност и да се запази обема и мястото за преминаване през помещението.

Преценката за позиционирането на дивана има отношение към следващата точка, а именно определянето на подходящия вид.

Модел на дивана

красив диван

Акцентирахме на най-основните модели дивани. Нека да ги повторим – П-образни, ъглови, прави дивани, канапета. Тези разновидности могат да бъдат с разнообразни размери, форми и други показатели, които са свързани с идеята да се открие такъв вариант мека мебел, която да е съразмерна с желаната зона за обзавеждане е да може да се позиционира така, че да ни предостави пълен комфорт и удобство.

Спецификата на всеки диван дава възможност на клиентите да го ползват с удоволствие. Да са напълно удовлетворени както от техническите му данни така и от дизайн, стилистика и т.нат. Покупката на диван не е лесна задача, тъй като от гледна точка на това да се превърне стаята в приятна и релаксираща зона за почивка то надеждите, които възлагаме за уют, комфорт и удобство подлежат на безкомпромисност.

Не допускайте избор на диван, който като модел да не отговаря на личните ви потребности, така че като принцип за избор отново е добре да се обърне внимание и на този момент.

Дамаска, покривало, тапицерия

Както искате наречете тези важни видими елементи по новия си диван. За да се гарантира здравина, устойчивост и дълги години експлоатация е много важно да се предвиди такава тапицираща дамаска, която напълно да задоволи очакванията ни. Видовете тапицерии, които се прилагат за направата на дивани задължително трябва да отговарят на най-висок стандарт и клас износоусойчивост. това ще гарантира на потребителя:

 • Запазване на еластичността на материята;
 • Винаги ярки цветове;
 • Здравина и устойчивост.

Когато избирате диван се запознайте с дамаската. Дали е препоръчително да осигурите сянка и непряко позициониране на слънце, защото има материи като естествената и еко кожата, при които има опасност от това топлината и силното слънце, които влизат през прозореца да увредят и да захабят дамаската.

Препоръчват се материи от текстил, които са с висок процент синтетика. Оказва се, че такива тапицерии са много по-здрави и действително няма нужда да се подменя тапицерията през определен интервал от време.

Функционалности

Идеята за нова мека мебел оправдава не само виждането ни за модна и стилна дневна или хол. Но диваните се съгласете, че не се ползват единствено за сядане и облягане. Много повече са функциите, които може да предложи такъв тип обзавеждане:

 • Релакс механизми;
 • Ракла/подматрачна площ за прибиране на домашен текстил;
 • Функция сън, която е почти задължителна при покупката на мека мебел.

Това бяха петте принципа, върху които е основателно да помислите преди изобщо да тръгнете да търсите перфектното допълнение и за вашия хол.

Top