Вие сте тук
Начало > Баня > С какво да почистим плочките в банята

С какво да почистим плочките в банята

В условията на влага и топлина във фугите на плочките в банята се развъждат различни видове микроорганизми, най-често срещаните от които е мухълът. Сред замърсителите е и варовикът от водата, който обикновено се проявява след водни процедури и изсъхването на водата. Тогава остават доста видими бели петна. Какви са особеностите при почистването и необходими ли са ни препарати? Ще дадем също и идеи как да предпазим повърхността и нужните ни инструменти за това.

Специфичност при почистването на различните видове плочки

Както знаем, днес на пазара на санитарното оборудване съществуват плочки за баня с различни видове повърхности, всяка от които се почиства по специфичен начин за дълготрайното съхранение на добрата външност. Ето някои наши идеи относно най-често използваните:

  • матови – мръсотията върху тях е доста по-незабележима от тази върху гланца например. Добър вариант е подсушаването с мека кърпа веднага след водни процедури;
  • гланцови – в този случай петната са доста по-видими и забележими;
  • релефни – този тип повърхности са най-трудни за почистване, защото мръсотията се наслоява във вдлъбнатините. Ето защо се препоръчва тяхното най-често почистване и измиване.

Нужни ли са препарати

Обикновено не се нуждаем от конкретни препарати, особено ако редовно поддържаме чистотата на плочките в банята си. Например, петната от варовик са най-лесни за почистване, благодарение на което се нуждаем от домашно приготвени средства, като лимонена киселина, оцет със сода или белина във вода.

Мухълът и гъбичките в банята се отстраняват с антибактериални средства, но може да приложите и сода за хляб и оцет, като редувате употребата им до пълно отстраняване на петната. За почистването на фугите, които са сред най-трудните за третиране, можете да използвате ½ чашка сода за хляб, течен сапун и ¼ чашка водороден пероксид. Сместа се разпределя по фугите и се оставя да подейства за няколко минути.

Как да ги почистим без да нарушим повърхността

Въпреки, че керамичните плочки в банята са изключително устойчиви на надирания и ожулвания, ако човек достатъчно се постарае ще успее да ги надраска и да повреди красотата им. Важно условие е използването на меки материи, които няма по никакъв начин да навредят на естетиката на повърхността.

Необходими ли са инструменти

За да съхраним добрия външен вид на плочките си в банята, в никакъв случай не бива да използваме абразивни вещества и телове за миене на съдове. Те ще надерат покритието и съществено ще влошат състоянието му. Препоръчва се използването на гъби за миене на съдове, фини меки кърпички и четки, с не особено твърд косъм за отстраняването на агресивните петна.

Top